El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC demana reconèixer Catalunya com a nació
  • CA

El PSC demana reconèixer Catalunya com a nació, així com la plurinacionalitat de l’Estat. Són dues propostes que els socialistes catalans inclouen en el document marc que el partit vol aprovar en el seu XIV congrés, que se celebrarà entre els dies 13 i 15 de desembre. “Tant Catalunya com la resta d’Espanya són plurals i diverses, un conjunt de pobles amb singularitat pròpia amb llaços socials, culturals i polítics que els han mantingut units. Avui, Espanya és un país modern -plurilingüe i pluricultural- que es fonamenta en la igualtat de drets i la garantia del dret d’autonomia dels pobles que la integren. Reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional és la nostra manera d’entendre la nostra unió i la igualtat en la diversitat”, assegura literalment el text. 

En el document, el PSC lamenta que “s’ha instal·lat una divisió important en el si de Catalunya i una crisi institucional sense precedents; un conflicte permanent agreujat pel victimisme a través de la tergiversació de la història i de la situació de Catalunya respecte d’altres territoris espanyols, l’ús partidista de les institucions democràtiques i de dret; per la manca d’imparcialitat i neutralitat dels mitjans de comunicació públics i per la instrumentalització política dels sentiments, les emocions i les expectatives de la ciutadania”.

En aquest sentit, els socialistes catalans insisteixen en apostar pel federalisme: “Pel que fa a l’articulació d’Espanya, estem convençuts que en el federalisme es troben les millors solucions per reconèixer, respectar i integrar les diverses identitats nacionals que hi conviuen, sense disminuir la cohesió social i la igualtat entre espanyols”. “La reformulació en sentit federal és la més viable políticament, la més estable econòmicament, la més justa socialment i l’única capaç d’aglutinar un ampli suport social. Federalisme és reconeixement, autogovern i govern compartit, finançament just i suficient, respecte a la pluralitat des de la llibertat individual i col·lectiva”, asseguren.

En relació a la llengua, el text advoca per fer de la diversitat lingüística a Catalunya “un actiu, defensant el català i el castellà a través d’un model plurilingüe a l’escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística present al nostre país exigeix. Contribuirem a fer realitat el que deia la nostra companya Marta Mata, que els nens i les nenes han de conèixer i estimar el català i el castellà. I aquesta afirmació la fem extensiva al conjunt de ciutadans i ciutadanes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa