PSC, PP i C's intentaran impedir la votació sobre el referèndum

Demanen a la Mesa que reconsideri l'admissió a tràmit de les resolucions conjuntes de JxSí i la CUP, però no la del referèndum de CSQP

 

 

El bloc del no al referèndum ha decidit fer pinya per intentar evitar que el Parlament voti la resolució conjunta de JxSí i la CUP sobre el referèndum, el suport al 9N i també la resolució sobre l'inici del procés constituent. La líder de C's, Inés Arrimadas, ha explicat a El Món que el seu grup "demanarà a la Mesa del Parlament que reconsideri l'admissió a tràmit de les dues resolucions", una decisió que si bé no s'ha pres de forma conjunta amb el PSC i el PP, que també presenten aquesta petició, "estem d'acord". Arrimadas argumenta a El Món que "no té sentit portar a votació una resolució que implica l'imcompliment reiterat de la suspensió en ferm del TC sobre el 9N". 

 

 

 

 

Fonts de C's han explicat que la raó per la qual demanen que no es votin les 5 resolucions presentades per JxSí i la CUP és perquè "contradiuen el Tribunal Constitucional tant pel que fa a la il·legalitat del 9N com pel que fa a la suspensió de les conclusions de la comissió del procés constituet". En canvi, C's ha explicat que no té intenció de recórrer la resolució de CSQP perquè "proposen un referèndum pactat amb l'Estat", un argument que fins ara mai no havia tolerat aquest partit. Però caldrà veure si finalment també impugnen aquesta resolució. Tenen temps de fer-ho fins a les 13.15h, quan es convocarà la Mesa. 

 

 

 

 

Per la seva banda, el PSC i el PP també han confirmat que presentaran aquesta petició. En el cas dels socialistes catalans, Ferran Pedret ha explicat que "les resolucions presentades per JxSí i la CUP són clarament un desenvolupament de la resolució del 9N que van aprovar, sobre la qual hi ha una sentència del TC molt clara, i per altra banda, hi ha un incident d'execució sobre les conclusions de la comissió del procés constituent". Davant d'aquesta situació, el PSC demana aturar les cinc resolucions presentades pels independentistes. 

 

 

 

 

Per part de JxSí, defensen que el Parlament té dret a debatre sobre la situació política del país, i denuncien que ahir es pogués produir el debat sense censura i quan es decideix posar sobre el paper, alguns grups vulguin impugnar aquest debat. Per als independentistes, el Debat de Política General és "un debat nou" i com a tal, no pot estar subjecte a les suspensions o impugancions del TC en altres qüestions com la resolució del 9N o les conclusions del procés constituent. En aquest sentit, JxSí confia que la Mesa no admetrà la reconsideració i que el ple es podrà desenvolupar amb normalitat. 

 

 

 

 

De moment, les tres forces polítiques presentaran per separat les seves peticions, però donen per fet que coincidiran substancialment. Si la Mesa accepta prendre en consideració la petició d'aquests tres grups, això implicaria la convocatòria de la Junta de Portaveus, un tràmit que no suposarà una alteració substancial del calendari previst per avui. 

 

Comentaris