PSC i PSOE registren al Congrés una proposta per anul·lar el judici a Companys

Batet destaca que es vol declarar de manera "solemne" la nul·litat dels judicis franquistes

 

 

PSC i PSOE han registrat aquest dimecres al Congrés espanyol la proposició no de llei per anul·lar el judici a l'expresident Lluís Companys. El grup parlamentari socialista porta a la pràctica així un dels acords continguts a la 'Declaració de Barcelona' acordada la passada setmana entre les dues formacions. L'encarregada de registrar la proposta ha estat la coordinadora dels diputats del PSC a la cambra espanyola, Meritxell Batet, que ha destacat que es vol declarar de manera "solemne" i "simbòlica" la nul·litat de les sentències contra l'expresident català. El text no només demana la nul•litat del judici a Companys sinó també d'altres sentències dictades pels tribunals de la dictadura franquista.

El text proposat declara que la sentència dictada pel Tribunal Regional de Responsabilitats Polítiques de Barcelona el 13 de desembre del 1939 i pel Consell de Guerra d'Oficials Generals amb data 14 d'octubre del 1940 contra companys són "Il•legítims, radicalment nul•les i injustes i careixen absolutament d'eficàcia i validesa". 
 

 

La diputada ha destacat que el grup parlamentari socialista ha mostrat al llarg de la història un compromís "ferm" amb la memòria històrica i que així ho demostra la llei de memòria històrica aprovada el 2007. Ha recordat que en la norma es declaraven "il·legítims" els judicis que es van produir durant la dictadura franquista. "Implicava no només la nul·litat sinó que no eren legítims, que és molt més", ha dit. Ara, amb la proposició no de llei es vol declara la nul•litat del judici a l'expresident Companys "específicament".

 

Comentaris