El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PSC i PSOE proposen que la reforma de la constitució reconegui “les aspiracions nacionals” de Catalunya
  • CA

 

PSOE i PSC aposten per una reforma federal de la constitució espanyola que reconegui el “reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya”. Així consta al document que demà tenen previst aprovar les dues formacions en la reunió que mantindran a Barcelona, segons han informat fonts socialistes. Les permanents de les executives d’ambdós partits es reuniran i plantejaran un seguit d’iniciatives per evitar el “xoc de trens” de l’1-O i buscar una solució al problema enter Catalunya i l’Estat. Entre aquestes, destaca la reforma federal de la constitució que, a més d’aquest reconeixement, també hauria d’incloure unes noves regles de repartiment competencial “que millorin l’autogovern de la Generalitat”, un acord sobre el finançament autonòmic per dotar de recursos necessaris les polítiques públiques i l’establiment d’un senat federal com a mecanisme de representació territorial.

Segons han explicat les mateixes fonts, el document repassa els fets transcorreguts fins a la situació actual, entre els quals menciona l’aprovació de l’Estatut el 2006 i com la “frontal oposició” del PP va “acabar per desfer l’intent de renovar el pacte dels anys 1978 i 1979”. Afegeix que la victòria electoral de les forces independentistes el 2012 i posteriorment les del 2015 va establir el procés de l’anomenada ‘desconnexió’. Davant d’això, planteja que és necessari obrir un “nou escenari de diàleg i propostes” concretes que culminin en una reforma federal i en aquest context s’emmarquen les iniciatives que aquest divendres faran públiques els socialistes.

 

PSC i PSOE plantegen un projecte “seriós, rigorós i de caràcter institucional” amb tres objectius concrets que asseguren que desenvoluparan en “permanent cerca d’amplis acords polítics i institucionals”. Aquests tres objectius són: fer una oferta política per evitar el “xoc de trens” de l’1-O, implementar iniciatives parlamentàries per desbloquejar els més de cinc anys de “discriminació” de l’executiu central a Catalunya i iniciar els treballar per a la reforma federal de la constitució amb els aspectes mencionats anteriorment. 

A banda d’aquesta reforma, els socialistes proposen també la negociació de les demandes plantejades pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al president espanyol Mariano Rajoy l’abril del 2016 conegudes com els 46 punts però deixant fora el darrer punt, el de la celebració del referèndum. Per a la resta de punts, PSOE i PSC veuen “possibilitats de diàleg i acord” i asseguren que davant la manca de voluntat dels dos governs, plantejaran iniciatives concretes. 

 

Proposen també el desenvolupament de l’Estatut aprovat pels catalans i per això plantegen la derogació de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local i la presentació d’una proposició de llei que contempli la necessitat d’un acord previ amb els governs autonòmics per a les inversions estatals en matèria de béns i equipaments culturals, entre d’altres.

 

Una altra proposta és l’abordatge de la negociació del sistema de finançament autonòmic i per aconseguir-ho asseguren que impulsaran a través de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera una mesa de negociació política que busqui l’acord sobre un sistema “més just i equitatiu”. 

 

Per últim, també fan propostes en matèria lingüística com l’aprovació d’una proposició de llei per al reconeixement i l’emparada de la pluralitat lingüística a l’Estat i la culminació del “reconeixement de la pluralitat lingüística” al Senat.

 

Aquestes són algunes de les propostes d’un document molt més ampli que les permanents de les dues executives han treballat i que tenen previst aprovar després de la trobada a la seu del PSC al carrer Nicaragua aquest divendres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa