El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC gira l’esquena als pressupostos perquè s’ensuma que el Govern oculta la “veritat”
  • CA

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha expressat aquest dijous el desacord del seu grup parlamentari amb els pressupostos presentats pel vicepresident, Pere Aragonès, i ha avançat que presentaran una esmena a la totalitat. Els socialistes catalans troben que els pressupostos són “totalment insuficients” perquè hi ha “massa xifres que no responen ni resolen els problemes que té Catalunya” i, en conseqüència, el PSC “no pot fer altra cosa” que girar l’esquena al projecte. D’altra banda, Romero ha dit que no farà falta cap informe del Consell de Garanties Estatutàries perquè els d’Aragonès són uns pressupostos impol·luts pel que fa a allò que marca l’Estatut d’Autonomia.

Romero ha explicat que després de fer una anàlisi més detallada de les xifres han arribat a la conclusió que els números “no quadren”. Concretament, la socialista ha posat la lupa sobre els 3.070 milions més de despesa que s’han anunciat i que, segons ella, “ja es van gastar” perquè “en els liquidats del 2017 i 2018 ja es van anar fent incorporacions de crèdit; es van incorporar 2.300 milions complementaris per fer front a nova despesa que apareixia —com els augments de sou i les pagues suspeses—, per tant, no hi ha aquest marge nou que diuen”.

Des del PSC insisteixen en què els números no encaixen per cap banda i que aquí poden estar passant dues coses: “o ens estan enganyant” o “els números no són reals”. Romero ha volgut aclarir que no és que estiguin acusant el Govern d’estar “mentint”, però en tot cas sí de no estar “explicant tota la veritat”. A parer seu, els pressupostos “incorporen dèficit, encara que [el Govern] diu que no, i sinó, em sembla difícil que es puguin complir”.

“No fem adhesions”

Malgrat el reguitzell de peròs que Romero ha posat als comptes d’Aragonès, ha mostrat disposició a parlar-ne, tot i que ha retret al Govern que des de setembre passat no els hagin trucat per fer-ho. El vicepresident ja va emplaçar ahir els socialistes a donar suport als comptes, però ara el PSC no té pressa i li passa la factura del buit que li ha fet en les negociacions: “Ara se’ns crida a una adhesió i nosaltres no fem adhesions, fem negociacions. Es podrà parlar, però sembla difícil que puguem avançar el que ha pogut fer un grup durant cinc mesos negociant i que se sent seu el pressupost, cosa que no ens passa a nosaltres”.

Romero ha criticat que la reforma fiscal prevista arriba tard, també ha apuntat que la despesa en àrees socials no supera la del 2010 i ha indicat que hi ha partides amb zero pressupost per a temes delicats com la violència de gènere o la segregació escolar. Així mateix, ha destacat que en universitats és insuficient la reducció de taxes i ha insistit en què resulta “esperpèntic” que un Govern que es considera “trencat” aprovi uns pressupostos abans de convocar eleccions. El PSC vol eleccions ja perquè un nou Govern pugui fer el seu propi pressupost i es deixi de perdre el temps.

D’altra banda, ha saludat positivament la trobada prevista entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha dit que el rebuig del PSC als pressupostos a Catalunya no tenen perquè suposar un sotrac al diàleg inciciat entre els dos governs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa