El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El protocol dels Mossos quan sona l’himne d’Espanya davant Rafael Casanova
  • CA

Un dels episodis més sonats de la passada Diada fou quan va sonar l’himne d’Espanya a tota castanya en la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova. Una situació que va aixecar força polèmica i polseguera política., tant d’una banda com d’una altra. Aquesta setmana, el departament d’Interior, i en el seu nom el conseller Miquel Buch, ha remès un informe al Parlament on resum les diligències policials. Un dossier on remarca que mai es va entrar a l’habitació de l’hotel que des d’on es va fer sonar l’himne espanyol.

 

Segons aquest informe, els Mossos van intervenir quan l’himne va sonar durant l’ofrena floral per tres motius. En un primer terme, “garantir el normal desenvolupament de les ofrenes institucionals”. En segon lloc, “que no afectés a la seguretat de les autoritats i persones assistents al lloc, atès que es van produir reaccions de rebuig a aquesta acció”. I en tercer i darrer lloc, “garantir que les persones que realitzaven la reproducció de l’himne d’Espanya no patissin cap mena d’atac per aquest fet, atesa la càrrega simbòlica de l’acte institucional i públic”.

 

 

Els Mossos detallen que va ser un comandament de la policia qui va ordenar la intervenció, si bé d’inici es “desconeixia el lloc des del qual es reproduïa l’himne”. Un cop localitzat l’origen de la reproducció de l’himne, es va identificar la persona que ocupava l’habitació d’hotel des d’on sonava. “La identificació es va practicar al passadís, davant la porta de l’habitació; en cap moment es va entrar a l’habitació i la persona identificada va col·laborar en tot moment”, remarca l’informe. L’home no va ser denunciat penalment però va ser denunciat per la Llei Mordaça (llei 4/2015) per haver “pertorbat la seguretat ciutadana en actes públics”.

 

Els Mossos també admeten que van identificar altres persones que van fer accions al voltant de l’estàtua de Rafael Casanova, en advertir a la policia que farien més accions, per comprovar que no portessin material que “poguessin alterar el normal desenvolupament dels actes institucionals”.

casanova

Part de l’informe dels Mossos sobre l’himne i l’ofrena a Rafel Casanova Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa