El pròsper negoci del merxandatge dels operatius policials contra el procés

Pegats, clauers, tasses i samarretes de les Operacions Copérnic o Ícaro inunden les botigues de material policial

Els catalans de les pedres em fem pa. I les policies espanyoles de les seves operacions a Catalunya. El procés sobiranista ha portat a l’Estat a organitzar dos macrodispositius de seguretat i ordre públic amb forces i cossos de Seguretat de l’Estat. L’operació Copèrnic pensada per intentar evitar el referèndum del Primer d’Octubre a través de les unitats antiavalots del Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil així com l’Operació Ícar, planejada per contenir les protestes arran de la sentència del procés. Aquesta darrera incloïa a més de les coses de l’Estat, els Mossos. Els dos dispositius han generat un allau de merxandatge que omple les butxaques de botigues de material policial o militar. Samarretes, clauers, tasses i sobretot, pegats commemoratius per la roba formen part d’un extens catàleg.

 

L’operació contra el referèndum s’emporta la palma en material. Un adhesiu de vinil exterior amb el nom de Copérnico té un preu d’1,20 euros. La divisa de l’adhesiu és “A España servir hasta morir”, l’emblema de l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de l’Exèrcit a Talarn (Pallars Jussà). Els clauers també tenen el seu nínxol de mercat. A Todomilitar València, el clauer metàl·lic amb l’eslògan de l’operatiu té un cost de 3,59 euros. A efectos Militares Sevilla, en canvi, només en val tres. Un altre clauer, en aquest cas de roba, amb els escuts de totes les unitats que van intervenir es pot comprar a MrPolicial. Té un preu de sis euros i serveix per recollir fons per una entitat de discapacitats.

procés

Un pegat amb el nom genèric de procés amb els escuts de les tres policies

Una samarreta de la mateixa operació ronda els 15 euros en diverses botigues. En una de les més famoses als fòrums policials, Army Plus Zaragoza, hi ha la possibilitat de demanar-les negres, verd ampolla o verd caqui. En canvi, una samarreta similar a AlberoModa amb el logo de l’Operació puja fins a 18,95 euros més els ports. A Astur Tècnic, la samarreta porta la llegenda “Por España Me atrevo” i costa 15 euros. Una gerra de porcellana per a cervesa de mig litre amb el símbol Copèrnic val 12 euros i a MrPolicia una tassa mug “commemorativa de l’operatiu” té el mateix preu. Una bandera Green Line del mateix dispositiu  amb la divisa “Unidos invencibles” i “Get ready for glory” i signat per “Spanish Civil Guard” només es troba a Wallapop per 19 euros. En aquest gruix també s’hi compten monedes de 3,50 euros a Efectos Militares Sevilla.

 

Els pegats commemoratius també tenen diverses opcions i preus. La distribuïdora Insigpol, de gran ascendència en aquest tipus de mercat, ven per sis euros un pegat amb la imatge del Piolin i els escuts de les unitats anitavalots del Cos Nacional de Policia -les Unitats d’Intervenció Policial- i de la Guàrdia Civil -Grups de Reserva i Seguretat-. A la botiga Alerta Alfa, un pegat amb el logo de l’operatiu i la llegenda “Unidos Invencibles” té un preu de cinc euros. A la web Todocolección, un pegat de l’Operación Copèrnic amb la llegenda en llatí en “si desitges la pau, prepara’t per la guerra” amb l’acrònim UPR de les Unitats de Prevenció i Resposta -un grup com les UIP però més dinàmiques i operatives- que el darrer es va vendre el passat 13 de desembre sense especificar el preu. Altres pegats incorporen l’imaginari del Piolin amb la llegenda “Defendí la integridad de España” que val sis euros.

Operació Ícaro: "Caos i Ordre"

 

De l’Operació Ícaro no hi ha tant material a la venda. En primer terme, per la durada del dispositiu i perquè no s’hi van destinar tants efectius. Ara bé, la novetat és que hi participaven conjuntament els Mossos. Així dins aquest operatiu per dispersar les protestes contra el procés el trobem rememorat en polseres de tres euros amb els acrònims de les unitats que hi van participar: la UIP del Cos Nacional de Policia; els GRS de la Guàrdia Civil; l’ARRO, d’Àrea Regional de Recursos Operatius i la BRIMO, de la Brigada Mòbil dels Mossos.

 

Un pegat de roba amb aquests acrònims puja a cinc euros. Un altre pegat, amb un policia i foc, i la llegenda “Operación ÍCaro, Cataluña Octubre de 2019”, s’enfila a 4 euros a Ebay.  Un altre pegat exclusiu de la UIP amb un policia disparant un escopeta s’enfila a 5,95 euros. Un de més simple i amb els escuts de les unitats, 5,95 euros. Les monedes comemoratives que ven Seguridad Pública Española amb els escuts de totes aquestes unitats tenen un preu de 7 euros. Tot plegat, preu de souvenir raonable si es té present que l’Operació Copèrnic va costar uns 87 milions d’euros.

icaro1

Un pegat de l'Operació Ícaro

 

 

 

Comentaris