El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Proposta de la CUP per l’1-O: Targeta electoral, meses per sorteig i personal públic voluntari
  • CA

 

Els deu diputats de la CUP al Parlament han signat un article conjunt que ha publicat aquest diumenge al vespre el ‘NacióDigital‘ en el qual fan set propostes al Govern per dur a terme la votació de l’1-O amb totes les garanties perquè sigui vinculant i es faci sense partidismes. Els cupaires, entre altres coses, apunten que hi ha d’haver un cens per saber quanta gent serà cridada a votar i enviar una targeta censal als domicilis dels votants. Pel que fa a la composició de les meses, la formació apunta que ha de garantir-se la neutralitat mitjançant un sorteig entre la ciutadania. Els cupaires consideren que els agents electorals han de ser treballadors públics que actuïn de forma voluntària. A més, subratllen que “cal que el Govern actuï de forma col·legiada, sense fissures ni dobles estratègies”.

El missatge de la CUP arriba quan falten poques hores perquè el Govern faci públic els detalls tècnics i legals per blindar la votació prevista per a l’1 d’octubre. Sota el títol “Set propostes al Govern per al referèndum”, l’article de Benet Salellas i dels altres nou diputats de la CUP, desgrana diversos punts per donar garanties al referèndum de l’1 d’octubre. Amb relació amb el vot exterior, els cupaires insten el Govern a “dur a terme accions clares i explícites per a fer augmentar les inscripcions en el registre de catalans a l’exterior de tal manera que ens permeti assolir una xifra similar a les convocatòries ordinàries”.

 

Per la CUP el procés de compra d’urnes tampoc pot ser un obstacle, segons els anticapitalistes l’1-O no podrà faltar cap dels “elements que en l’imaginari electoral formen part d’una contesa”. A més, subratllen que cal saber “quins són els ajuntaments que mantindran els col·legis tancats per tal que el govern obri punts de votació en locals propis o de la Diputació corresponent”.

La CUP recorda al Govern l’acord que es va prendre en el ple de política general per constituir una comissió d’experts internacionals que expliqui arreu com s’ha gestat el referèndum i amb quines garanties. I, finalment, demana a l’executiu català que faci difusió de la convocatòria per mitjà de publicitat institucional per tal de garantir que els ciutadans disposin de tota la informació necessària per participar en la comtessa.”Haurem de ser als col·legis el pròxim 1-O per garantir que s’obren passi el que passi i que la gent hi vota amb normalitat, fent ús probablement de les eines que ens ha donat l’escola de la desobediència civil”, conclou l’article.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa