El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els promotors de la mobilització independentista a Estrasburg criden a tornar-hi el 13 de gener
  • CA

La mobilització independentista que va omplir la ciutat francesa d’Estrasburg el passat mes de juliol podria tornar-se a repetir el 13 de gener de 2020, coincidint amb el primer ple del Parlament Europeu de l’any. Els promotors de la manifestació de l’estiu volen “acompanyar” el president Puigdemont i el conseller Toni Comín ara que s’han pogut acreditar com a eurodiputats gràcies a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que dijous es va pronunciar sobre la immunitat de l’exvicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras. A més, volen exigir el reconeixement “sense més demora” de la condició d’eurodiputat també per a Junqueras i que les institucions comunitàries “obliguin” l’Estat espanyol a permetre-li-ho.

Sota el lema ‘Omplim Estrasburg’, milers de catalans van reivindicar el passat 2 de juliol els escons que Puigdemont, Comín i Junqueras havien obtingut a les eleccions europees de la primavera. En aquella ocasió es va especular sobre la possibilitat que els dos representants de JxCat se sumessin a la marxa, però finalment no ho van fer per evitar haver de respondre davant d’una eventual detenció per part de les autoritats franceses per donar resposta a alguna de les euroordres emeses per la justícia espanyola. Ara, però, podrien no només trepitjar territori alsacià sinó assistir com a eurodiputats de ple dret a la primera sessió de l’any de l’Eurocambra després de la decisió del TJUE. De fet, la setmana passada ja es van començar a acreditar com a parlamentaris.

Segons el manifest difós pels organitzadors d’aquesta nova mobilització, que intentaran entregar al president del Parlament Europeu, l’italià David Sassoli, es pretén demanar a la cambra que “reconegui que el dret a l’autodeterminació és un dret fonamental dels europeus” i que l’Estat espanyol “ha d’acceptar que és la solució al conflicte” amb Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa