El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Primàries Catalunya es prepara per a la cursa al Parlament
  • CA

El moviment Primàries Catalunya celebrarà el 7 de març a Terrassa la seva segona convenció nacional per tal de decidir si finalment obre un procés per accedir al Parlament a les properes eleccions, han informat els nous portaveus nacionals del moviment, Mario Soria i Carolina Paola Frías del Pino en roda de premsa a Barcelona acompanyats d’altres promotors de la iniciativa.

Soria ha explicat que la segona convenció servirà per “intercanviar idees” i “construir consensos” al voltant de les properes eleccions al Parlament. Al mateix temps es discutirà de quina manera es regirà la participació en un procés de primàries per escollir una llista. El procés està obert a tota la ciutadania i també a qualsevol altra opció independentista que vulgui assumir el reglament de participació que es fixi.

Ara per ara, la música que sona a Primàries no sembla tenir res a veure amb el que es cou en els partits tradicionals. Els seus promotors abjuren de les organitzacions polítiques que sotmeten la voluntat de la ciutadania a altres interessos. Primàries és el mecanisme que es planteja per aquells que volen participar de la política sense ser “de la corda” d’un partit polític.

El moviment defensa un “canvi de paradigma” a l’hora d’escollir representants i fer que es pugui garantir que els vots dels electors no siguin desviats per interessos partidistes o acabin servint per prendre decisions contradictòries amb allò que els partits han venut prèviament.

Aquesta prevenció de Primàries Catalunya, que es va posar en marxa durant les darreres eleccions municipals mobilitzant uns 50.000 vots al conjunt de Catalunya (superant el 3% a tots els llocs on es va presentar —percentatge mínim per accedir al Parlament—), és una conseqüència del fracàs de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) que es va fer després de l’1-O. El moviment suposa una esmena al sistema actual i vol combatre el que considera com una mena d’usurpació de la voluntat dels electors que fan els partits impunement: un cop han aconseguit el vot, no compleixen les promeses que han fet.

Primàries proposa fer el camí a la inversa i fer impossible que els representants escollits puguin fer amb la seva acció política el contrari d’allò que han venut prèviament. “No estem disposats a que les coses dites de paraula canviïn, nosaltres dibuixem l’escenari, acceptem les regles del joc i a partir d’aquí construïm el nostre camí”, ha subratllat Soria.

Aquest portaveu recorda que “al final representar és estar en el lloc de l’altre” i considera que el sistema actual desvirtua el concepte perquè els representants que no apliquen allò pel qual se’ls ha votat “no fan més que ocupar el lloc de l’altre, li roba el lloc, i això és el que no volem”.

No hi ha “cúpules”

El representant de la coordinadora nacional de Primàries, Lluís Gibert, ha explicat els elements nous que aporta el moviment, que exhibeix com a punts a favor el fet que no hi ha “cúpules” perquè es tracta d’un moviment de base. Un dels principis d’aquest moviment és la defensa de la “democràcia interna fins a les últimes conseqüències”. Els representants es voten en procediments de primàries i les decisions dels òrgans interns estan oberts a la participació a través de votació telemàtica.

Foto de família dels promotors de la iniciativa (Primàries Catalunya)

Foto de família dels promotors de la iniciativa (Primàries Catalunya)

Un altre aspecte nou és la separació de l’estructura del moviment respecte als càrrecs representatius, apunta Gibert: “Les persones que representen les assemblees de primàries no seran mai persones que tinguin càrrecs representatius; el secretari general d’un partit acostuma a ser diputat i president de la Generalitat. A Primàries hauran de deixar les estructures del moviment per separar les dues vessants, sobretot perquè els càrrecs representatius es dediquin fonamentalment a servir a les persones que els han votat i no a les estructures dels partits”.

Aquesta aspecte és important si es té en compte la situació actual de la política catalana: “Estem veient com els càrrecs representatius fonamentalment pensen més en salvar l’estructura del seu partit, que no pas en exercir el mandat democràtic”.

A la roda de premsa hi ha estat present Jordi Graupera, el candidat de Primàries Barcelona en les darreres municipals. Graupera, consultat per ‘El Món’, ha assegurat que no té intenció de presentar candidatura en aquestes properes eleccions tal i com ha afirmat en anteriors ocasions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa