Hores decisives per a la unitat independentista. La JEC i el Suprem han traslladat tota la pressió al Parlament, i en concret, sobre ERC. Després que el secretari general del Parlament hagi ordenat retirar l’escó del president Torra –és un tràmit administratiu-, el president de la cambra, Roger Torrent, haurà d’afrontar la pressió de JxCAT i de la CUP perquè compleixi la resolució aprovada el passat 4 de gener, que defensava l’escó de Torra i instava a desobeir la JEC, però també la pressió, i les amenaces, de l’oposició, que li recorden que si el president vota aquesta tarda, Torra incorreria en un delicte d’usurpació de funcions públiques, però el president de la cambra també cometrà un delicte de desobediència.

Des de primera hora del matí ERC es troba reunida per analitzar l’escenari creat arran de la decisió del secretari general del Parlament de retirar l’escó de Torra, i fa una crida a JxCAT a trobar una solució consensuada que permeti mantenir els drets del president i alhora preservar la institució del Parlament. Un equilibri que els junters no creuen que es pugui produir, i traslladen obertament la pressió a Torrent perquè desobeeixi i permeti la votació. Però ERC tem que si Torra vota i s’impugnen les votacions, es posi en perill l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, peça clau que sostenir un temps més el Govern.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, creu que el secretari general “no té competències per a dictar la resolució que ha dictat, que anava dirigida al president del Parlament, Roger Torrent”. I que amb el que està passant “es posa en risc la legislatura i el Govern”, posant el focus així clarament a la posició d’ERC davant la nova situació.

A les 12.30h hi ha convocada una Mesa del Parlament per analitzar la situació, i es preveu que el ple comenci a les 15h. Serà el moment de comprovar si l’independentisme ha trobat una sortida consensuada o si, per contra, inicia un nou enfrontament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa