El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president Torra lamenta al ple que ERC no batalli pels seus drets
  • CA

A les 15.00h el timbre de l’hemicicle ha sonat per cridar els diputats i diputades a ocupar el seu escó per iniciar la sessió plenària. Amb gran expectativa, el president Torra ha entrat a l’hemicicle nou minuts més tard i s’ha assegut al seu escó. La tensió entre ERC i JxCAT s’ha fet evident quan el president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que “avui no podem comptabilitzar el vot del president Quim Torra”, tot denunciant que el Suprem i la JEC “han segrestat el vot del president”. El president de la cambra ha repetit l’argumentari d’ERC, que pretén preservar “la validesa de les votacions i alhora defensar els drets del president Torra per tal que pugui recuperar el seu escó”. De fet, fonts de la presidència de la cambra han explicat que poc abans de començar el ple, el president Torrent ha demanat al president Torra que no corri la llista electoral i que, per tant, la propera persona de la llista no prengui possessió, perquè “el Parlament seguirà lluitant per revertir la injusta situació actual”. Així mateix, ha explicat que no correspon en cap cas a la Mesa prendre o atorgar actes de diputats i que no pot obligar als funcionaris a desatendre resolucions judicials.

torra

El president Torra, assegut al seu escó després de conèixer que no pot votar. JORDI BORRÀS

El president Torra ha pres la paraula fent ús de les prerrogatives com a president, que li permeten intervenir al ple quan ho consideri oportú, i ho ha fet llançant un dard a ERC: “Confio que aquest parlament reverteixi de manera immediata la meva situació, perquè altrament avui s’obre la porta a desballestar les institucions. Us demano, president, que defenseu els meus drets com a diputat de la cambra”. Acte seguit s’ha preguntat si “té valor allò que votem, o és simbòlic?”, recordant a Torrent que el mateix Parlament va votar el 4 de gener que Torra seguia essent diputat, i el 10 de gener el Govern aprovava una altra resolució. En aquest sentit, Torra ha continuat pressionat Torrent: “Una democràcia no hi pot haver res per damunt de la voluntat pacífica i democràtica, i quan les institucions no defensen els interessos davant de les irregularitats, perden el respecte per la ciutadania”.

Prova de la tensió entre ERC i JxCAT ha estat el fet que els diputats republicans no han aplaudit ni s’han aixecat quan ha intervingut el president Torra. 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa