El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president Puigdemont demana el vot delegat per a la investidura
  • CA

 

El president de la Generalitat i candidat de JxCAT, Carles Puigdemont, ha sol·licitat el vot delegat per poder exercir els seus drets polítics en el debat d’investidura per a la presidència de la Generalitat, que ha de tenir lloc entre els dies 29 i 31 de gener. Tal i com ha pogut saber el Món, el president, i també els consellers a l’exili Clara Ponsatí i Lluís Puig, han sol·licitat que, “en motiu de les circumstàncies actuals que m’incapaciten per poder exercir de forma efectiva el meu vot a dret, el delego en Jordi Turull”. El la documentació presentada han emprat la mateixa fórmula que van triar els diputats Sànchez i Forn, que van sol·licitar el vot delegat tant per a la sessió constituent com per a la sessió d’investidura en un sol document. Per part d’ERC, encara no s’ha produït la sol·licitud de vot delegat per a la sessió d’investidura ni per part del vicepresident Junqueras ni dels dos consellers a l’exili, Antoni Comín i Meritxell Serret. 

 

JxCAT insisteix que la investidura del president Puigdemont tirarà endavant, i avança feina perquè el president del Parlament, Roger Torrent, tingui documentació a punt per tal de poder prendre una decisió sobre com gestionar aquestes peticions, que no necessàriametn tindran el mateix camí reglamentari que el vot dels tres presos polítics, que comptava amb l’aval del jutge del Suprem. En el cas del vot dels exiliats, tant el govern espanyol com els partits del 155 han deixat clar que no l’admetran i que l’impugnaran si s’acaba produïnt. 

Si en els propers dies la Mesa considerés que el vot delegat dels exiliats podria ser impugnat i això posés en risc la majoria necessària per investir Puigdemont, ni JxCAT ni ERC no descarten que alguns consellers a l’exili -amb 3 dels 4 seria suficient- poguessin renunciar finalment a l’acta. En aquest escenari, comptant amb el suport de la CUP i que els tres presos polítics tinguin garantit el vot delegat, hi hauria 68 vots. Majoria absoluta. Però a hores d’ara el pla A és que els exiliats puguin exercir els seus drets, malgrat que els lletrats del Parlament van presentar un informe, no unànime, negant el dret dels exiliats a delegar el seu vot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa