El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El president d’Extremadura diu que “no és raonable la disparitat de criteris” entre la justícia espanyola i la belga
  • CA

 

El president d’Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, ha assegurat que “no és raonable la disparitat de criteris” entre la justícia espanyola i la belga pel que fa a les decisions que afecten el Govern de Carles Puigdemont. Segons el president extremeny, que els investigats a Espanya siguin a la presó i, en canvi, el jutge belga hagi deixat en llibertat provisional el president Puigdemont i quatre consellers destituïts “posa de manifest que queda molt per construir a Europa”. “Europa es va oblidar de sí mateixa en tot allò que no era l’economia, queda molt per fer en matèria de justícia”, ha manifestat. Així mateix, ha criticat les declaracions de l’exprimer ministre belga Elio di Rupo –també socialista-, que ha acusat Rajoy de comportar-se com un “franquista autoritari” i s’ha oposat a empresonar Puigdemont. “Estic convençut que aquest senyor no sabia qui era Franco”, ha declarat.

 

El president d’Extremadura ha participat en un esmorzar informatiu a Madrid i s’ha referit a la decisió del jutge belga de deixar en llibertat provisional amb mesures cautelars Puigdemont i els quatre consellers que són a Bèlgica. Segons manifesta, aquesta decisió –que va en direcció contrària a l’actuació de l’Audiència Nacional- posa de manifest que queda molt camí a recórrer en matèria de justícia en el sí de la Unió Europea. “No sembla raonable aquesta disparitat de criteris”, ha manifestat.

Tanmateix, Fernández Vara puntualitza que a Espanya i a Bèlgica s’estan fet dos processos diferents. “Allà es tracta d’un procés d’extradició i no s’entra en el fons de la qüestió, sinó seria diferent”, apunta. Ara bé, espera que aquesta situació serveixi per avançar en millorar la justícia a nivell europeu. “Europa només s’ha preocupat del tema econòmic i queda molt per fer en polítiques de defensa i seguretat i també en justícia”, ha valorat. 

D’altra banda, el president extremeny també ha criticat les declaracions –via Twitter- que va acusar el president espanyol, Mariano Rajoy, d’actuar com un “franquista autoritari” i es va posicionar en contra de l’empresonament de Puigdemont. “Estic convençut que aquest senyor no sap qui era Franco”, ha replicat. 

El president espanyol també ha assegurat que la justícia “no solucionarà” el conflicte a Catalunya però ha defensat els jutges per ser “completament independents”. A més, ha assegurat que la Constitució espanyola és “la més democràtica del món” i, per tant, ha afirmat que no acceptaran “visions interessades” que vinguin de Bèlgica. “Tots estimem Bèlgica perquè hi ha la seu d’Europa però hi ha coses en què no és un exemple, no acceptarem que marquin diferències en relació a la democràcia a Espanya”, ha manifestat. 

Fernández Vara també aposta per la reforma de la Constitució però ha dit que no pot ser només orientada a solucionar la crisi política de Catalunya. Per al president espanyol, no es tracta d’un problema “econòmic” –“si fos així estaria ja resolt”, apunta- i s’ha mostrat en contra de plantejar per a Catalunya un concert econòmic com el basc o el navarrès. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa