Presenten una querella a La Haia contra Rajoy i Marchena per crims contra la humanitat

L'escrit acusa una trentena d'alts càrrecs de l'estat de vulnerar el dret a vot i tracte vexatori als votants

L'associació d'advocats Querellants per la República ha presentat davant del Tribunal Penal Internacional (TPI), amb seu a La Haia (Països Baixos), una querella per crims contra la humanitat contra l'expresident espanyol Mariano Rajoy, el seu ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, i gairebé tota la cúpula judicial del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional, a més del fiscal Javier Zaragoza. La querella ha rebut el suport de 5.000 signatures.

La denúncia ha estat presentada pel delicte de lesa humanitat per persecució política i la vulneració reiterada dels drets de sufragi actiu i representació política dels ciutadans de Catalunya, que amb els seus vots havien escollit als líders polítics de formacions independentistes per ser representats. També pel delicte de lesa humanitat per tracte vexatori i causar intencionadament dolors i patiments físics greus als ciutadans que pacíficament van sortir a votar l'1 d'octubre de 2017, atemptant greument contra la seva integritat física i mental. Una querella similar però no tan àmplia va ser arxivada fa poques setmanes per l'Audiència Nacional.

 

La querella s'ha interposat, a banda de Rajoy, Zoido, Millo, De los Cobos i Zaragoza, contra el magistrat del Suprem instructor de la causa de l'1-O, Pablo Llarena, quatre magistrats més de la Sala d'Apel·lacions que van confirmar la instrucció de Llarena, els magistrats que van jutjar els polítics independentistes, amb Manuel Marchena al capdavant, tots els magistrats del Tribunal Constitucional, el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i el president de la Junta Electoral Central, Segundo Menéndez.

Durant els mesos vinents, l'oficina del fiscal del Tribunal Penal Internacional estudiarà la denúncia i documents presentats, si és el cas, farà les comprovacions que consideri oportunes i en un parell o tres de mesos se sabrà si, definitivament, el Fiscal del Tribunal Penal Internacional decideix tirar endavant la nostra denúncia.

 

Comentaris