El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Prefectura tanca files amb Trapero
  • CA

La jornada 22 del judici a la cúpula d’Interior ha estat productiu per a totes les defenses. Els testimonis que han desfilat aquest matí per l’estrada de l’Audiència Nacional no només han defensat la gestió del referèndum del Major Josep Lluís Trapero sinó que a més, han fet un bon cop de mà als altres acusats de rebel·lió, l’exdirector general de la Policia, Pere Soler, i el secretari general d’Interior Cèsar Puig. A més, la presidenta del Tribunal, Concepción Espejel, ha canviat altra vegada el calendari del judici, tot just ara que encara la seva recta final. La conclusió és que Trapero “en cap cas” va donar cap instrucció per facilitar el referèndum” o fer seguiments a d’altres policies. Sia com sia, el missatge clau és que les “pautes d’actuació eren de la Prefectura”.

 

 

El matí ha començat amb la declaració del que va ser el cap dels Mossos a Barcelona durant l’octubre de 2017, el veterà comissari Joan Portals. El llavors cap de la Regió Metropolitana ha reblat la versió explicada per Trapero, i pels comissaris Ferran Lòpez i Joan Carles Molinero, i en la part que li tocava la del cap de la Comissaria General d’Informació, Manel Castellví. Portals ha detallat que el 20S va ordenar la presència d’ordre públic a primera hora davant la conselleria d’Economia. De fet, ha quadrat els temps amb el del cap de l’ARRO, Joan Venteo, que va declarar la setmana passada.

 

Portals ha explicat que el 20S, la Guàrdia Civil va canviar de criteri contínuament i que es va informar de les armes llargues sobre 2/4 de dues del migdia. En aquest marc, ha insistit que el Major va emfaitzar que calia protegir la comitiva judicial. Així mateix, que es va estar al CECOR fins a les cinc del matí quan la BRIMO va escombrar la zona dels darrers manifestants. També ha esborrat de l’algoritme del comandament del dispositiu a la Intendent Laplana. “No podia donar ordenar res d’ordre públic”, ha conclòs.

 

Les Pautes eren de la Prefectura

 

El comissari ha afegit que va participar de les reunions de prefectura del 29 de setembre al Complex Egara, on Trapero va ordenar “mantenir la neutralitat” i tenir clar que “els mossos eren la policia de tots”. Una reunió on es van explicar les pautes d’actuació. Precisament, el comissari en cap de la Comissaria de Planificació Tècnica, Emili Quevedo, ha asseverat en el seu testimoni que les pautes d’actuació es van escriure per la Prefectura en base tres elements: la interlocutòria de la Magistrada Mercedes Armas, les notes que va prendre Trapero en la reunió que va mantenir amb la jutgessa i la coordinació que estava bastint el comissari Lòpez. D’aquesta manera, la Prefectura ha assumit les pautes d’actuació que la Fiscalia acusa d’haver filtrat per tal de donar instruccions als votants.

 

Quevedo també ha detallat part de la reunió que es va celebrar el 28 al Palau de la Generalitat amb el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, i el conseller Joaquim Forn. Una trobada de la que ha admès que van sortir “frustrats”. Ha recordat que van voler fer un comunicat però al final es van desdir perquè “no és tasca dels comandaments fer comunicats”. “Nosaltres li vam dir quatre idees al president”, ha remarcat. En primer terme, que el cos “estaria amb la legalitat”. En segon lloc, que els Mossos no estaven, ni estan ni estaran amb el procés. Així mateix, es van queixar per les manifestacions del Govern i sobretot, van reclamar “prudència”.

 

El comissari que porta la logística del cos també ha lamentat que només van participar en l’operatiu de l’1-O, 479 policies locals. .”No podíem anul·lar els permisos de paternitat o baixes per malaltia però sí els que ho podíem fer: no permetre permisos per acumulació d’hores, per exemple”, ha defensat per trencar un dels arguments de l’acusació. Per altra banda, ha fet una gran aportació a la defensa de Puig i Soler. De fet, els ha eximit de tota responsabilitat. Per exemple, que mai hi eren al CECOR i que no van posar cap mena de trava a l’augment d’efectius i de necessitats policíaques per impedir el referèndum. Fins i tot, van utilitzar canals no oficials com, per exemple, per evitar quedar-se sense helicòpter durant el referèndum.

 

El comissari Miquel Esquius i l’intendent Josep Lluís Rossell, llavors cap de Mobilitat i cap de la Sala Central han aportat els seus maons al mur de la defensa. Esquius ha refermat l’informe que va presentar a l’Audiència Nacional que certifica que les ARRO van tancar 110 col·legis. El comissari Portals també s’ha vantat de la quantitat de col·legis tancats abans del referèndum a la seva regió. L’intendent Rosell ha deixat clar que per la sala de Control Central ningú va ordenar espiar els altres cossos policials ni mirar cap a l’altra banda amb el referèndum.

 

 

S’allarga la vista

 

En la sessió d’avui s’ha acordat habilitar tres dies de la setmana vinent per acabar la fase de prova. Serà dilluns, dimarts i dijous. L’altra setmana no hi haurà judici per tal que les defenses facin els seus informes finals la setmana del 23 de març. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa