El vent fred i empipador no a arronsat al més d’un miler de persones que aquest vespre s’han fet sentir contra la visita a Barcelona del rei espanyol. Una protesta que ha col·lapsat l’entrada d Barcelona per la Diagonal complicant exponencialment l’operavció tornada del pont de Tots Sants. Cassolades, xiulets i cridòria contra la presència de Felip VI, suposadament, a l’Hotel Joan Carles I, del capdemunt de la Diagonal de Barcelona. Un dispositiu policial espectacular ha mantingut la protesta allunyadíssima no només de l’hotel sinó també del Palau de Congressos de Catalunya, escenari on demà lliurarà els Premis Príncesa de Girona. La protesta d’avui ha estat el preavís que CDR i diversos col·lectius han volgut enviar de cara la concentració convocada per demà.

 

 

La tarda ha començat flamenca sobretot pels cossos i forces de seguretat. Fins i tot, la Guàrdia Urbana ha suat la cansalada per redirigir tot el trànsit que entrava a la capital catalana després de tres dies de pont. La Diagonal tallada i el seu lateral, des del Palau de Congressos fins l’entrada d’Esplugues, blindat a pany i forrellat per la BRIMO i ARRO dels Mossos i les UIP del Cos Nacional de Policia. Els antiavalots han deixat la zona com l’ambaixada dels EUA a Bagdad. Cap a les vuit del vespre, la calçada s’ha començat a omplir d’un públic heterogeni d’edat i d’interessos -fins i tot, s’hi van vits força banderes republicanes espanyoles- que armats amb cassoles i xiulets s’han dedicat a fer força fressa per mostrar el seu rebuig a la presència reial.

IMG 3160

Una imatge general de la protesta contra el Borbó Jordi Borràs

Tot i que només començar hi havia cinc unionistes que han desplegat una rojigualda a crits de “Viva España” i “Viva la Guàrdia Civil”, no s’ha resgitrat cap incident. Només algun petit aldarull, quan els Mossos han obert el tancat amistosament als unionistes, -algun d’ells vinculat a Vox- i els han fet un passadís per sortir de la calçada de la Diagonal. Una maniobra policial sense solta ni volta perquè el nord de la Diagonal era obert al pas. De fet, els unionistes s’han quedat enraonant amb els agents de policia còmodament, al costat d’una furgoneta. Una escena que ha empipat molts dels manifestants.

 

Entre cop de cassola, el repertori de cosignes ha estat curt però intens. “Fora feixistes dels nostres barris”, “Fora el Borbó”, “Llibertat presos polítics” i “Mori el Borbó”, han estat les proclames més habituals. “Ha arribat un traficant d’armes”, cometava una senyora de Badalona que picava una mà de morter a una paella com si no hi hagués un demà. “Hem vingut a protestar un diumenge al vespre, hi ha motius”, explicava una parella de mitjana edat que admetien que no són habituals de les manifestacions però que la figura del rei els “molesta”. Entre els concentrats, el candidat al senat de JxCAT el 10N, Roger Español, i l’exdiputada de la CUP, Mireia Boya.

 

L’ambient si bé de protesta era relaxat, però no festiu. L’arribada de la columna que provenia de l’acampada universitària ha estat un dels punts culminants. Entre els concentrats, però, la conversa habitual era si el rei espanyol era o no era a l’hotel o bé a qualsevol altre hotel o Palau de la ciutat. El cap de l’Estat jugant al gat i a la rata amb els CDR. Sia com sia, la mobilització ha aturat l’entrada de Barcelona i ha estat un preavís de les protestes que es poden registrar demà, quan se celebri el lliurament del premis Prínceps de Girona. Ja ho diu tot que uns premis amb el nom de Girona s’hagin de lliurar a Barcelona.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa