El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PP i Cs reiteren que Sánchez és “presoner d’aquells que volen trencar Espanya”
  • CA
Els quatre candidats, abans d’iniciar el debat | Atresmedia

 

 

Malgrat que Catalunya no havia de sortir fins al segon bloc en el debat d’aquest dimarts a la nit a Atresmedia, tant el líder del PP, Pablo Casado, com el de Cs, Albert Rivera, en la seva primera intervenció no se n’han pogut estar. El candidat de Ciutadans ha aprofitat la pregunta sobre possibles pactes postelectorals per descartar directament Pedro Sánchez (PSOE) a qui l’ha acusat de “pactar amb aquells que volen liquidar el meu país, com Rufián o Torra” i de “pendre el pèl” als votants recordant que “tothom sap que va pactar amb ells per la moció de censura”. 

 

Al seu torn, el candidat dels populars ha comparat el socialista amb una “nina russa” perquè “porten a dins Podem, ERC, JxCat i Bildu” amb qui “acabaran pactant” i ha sentenciat que “Mai havien manat tant els independentistes i els ‘batasunos’ com ara“. L’actual president espanyol ha volgut replicar tant ràpid com se li ha permès, subratllant que “no he pactat amb els independentistes. És fals. Mai és mai”.

 

Catalunya no ha tornat a sortir fins ja gairebé dues hores del debat. I ha estat en el bloc sobre el model territorial, en el tram final. Ha estat només un torn per candidat, suficient però per tornar a deixar clar les posicions de cada candidat i per sobretot acusar Sánchez dels seus “pactes amb independentistes”. Iglesias, el primer a parlar, ha defensat un i altre cop que “el poblema se solucionarà negociant”, recordant que “som un país plurinacional”. El líder de Podemos ha defensat l’opció d’una consulta a Catalunya, i ha demanat a la resta de candidats “una mica d’empatia, menys insults, i caminar cap a un procés de reconciliació, a on tothom haurà de demanar perdó per algunes coses”. Així mateix, Iglesias ha criticat que “hi ha qui s’embolica amb la bandera d’Espanya però no li agrada poc Espanya, com els corruptes o els qui fan negocis aquí però no paguen aquí”, per finalitzar que “el problema territorial va més enllà de Catalunya, també hi ha valencians que es queixen per la falta de finançament, o els balears o els canaris, o els extremenys reclamen tenir un tren digne”.

 

Per la seva banda, Casado ha estat més concís però més agressiu. Amb la frase repetitiva de “hi haurà indults, o no?” ha acusat Sánchez de ser “el candidat preferit dels enemics d’Espanya”, i ho ha argumentant dient que “ja ha negociat i ha cedit, com per exemple acostant els presos a presons catalanes, o dient que Catalunya és una nació”. El popular li ha retret que “no li sentit a dir res sobre l’escarni que va patir Álvarez de Toledo pels ‘matons’ a la UAB”, i ha finalitzat amb la contundent sentència que “vostè (Sánchez) és un presoner dels qui volen trencar España, és un perill per España. No es pot blanquejar el terrorisme ni el separatisme per un grapat de vots”

 

Molt límitat amb el temps, Rivera ha apostat més disparar a Sánchez amb la bala del “terrorista Otegui” que no amb Catalunya. Així li ha recordat que al País Basc “molts socialistes estan decepcionats” i ha subratllat que “Jo protegiré Alsasua, Errenteria o Vic d’aquells que ens impedeixen ser lliures”, ja que considera que “a Catalunya, els qui defensem la llibertat ens amenacen”. El candidat de Ciutadans ha deixat clar que “si hi ha un diputat més que pugui fer que Sánchez i els separatistes siguin a l’oposició, ho farem”.

 

Finalment, Sánchez ha optat per negar-ho tot i per girar la truita i acusar a PP i Cs de ser els culpables dels seus pactes amb Bildu o amb els independentistes. “La democràcia no és cara o creu, hi ha moltes més alternatives”, s’ha excusat, per tot seguit marcar distàncies amb Iglesias, “no hi haurà referèndum ni trencament de la Constitució” però també dels altres dos partits, “però sí que defenso l’autogovern”. Pel candidat socialista ells sí que tenen la solució: “cal diàleg entre els catalans no nacionalistes i els nacionalistes, i per això hem activat la comissió bilateral que portava anys sense reunir-se per resoldre el problema de fons de la convivència”.

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa