El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PP converteix un míting en un aquelarre ultraespanyolista
  • CA

L’estratègia de Pablo Casado de rebaixar el to incendiari del seu discurs respecte les eleccions del passat 28 d’abril contrasta amb la campanya de la seva candidata per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo. La marquesa de Casa Fuerte ha convertit aquest dissabte l’Ateneu Fort Pienc de Barcelona en un autèntic aquelarre ultraespanyolista.

Un reguitzell de personalitats de l’unionisme més dur han passat pel centre cívic per fer “un homenatge a la resistència a Catalunya” contra “el nacionalisme” que, segons ells, fa anys que pateixen al país “en silenci”. Alejo Vidal Quadras, Arcadi Espada, Pepe Domingo, la líder dels joves unionistes de S’ha Acabat Júlia Moreno, i Albert Boadella. Aquest darrer ha enviat un vídeo, en comptes d’assistir presencialment.

L’objectiu d’aquest míting era denunciar que els espanyolistes a Catalunya han estat des de fa dècades “víctimes” del catalanisme i mirar de fer creure que el PP se sentia “culpable” per no haver escoltat els “herois” que durant anys han combatut els catalans intentant imposar l’espanyolitat.

Alejo Vidal Quadras ha perdonat el president del PP Català, Alejandro Fernández, per no haver-lo escoltat fins ara. En el seu discurs ha tractat els independentistes com a malalts. “El problema de Catalunya no és que sigui una nació sense Estat, sinó que és una regió sense suficients psiquiatres”, ha etzibat. De fet, també ha fet una comparació entre el catalanisme i el nazisme alemany quan ha titllat Miquel Iceta de “col·laborador” i ha afirmat que seria un polític gens ben vist a la França dels anys quaranta, en referència a l’ocupació de les tropes de Hitler.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el periodista i escriptor Arcadi Espada, que ha comparat les manifestacions que organitza l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) cada Onze de Setembre amb les pel·lícules de la cineasta nazi Leni Riefenstahl. També ha fet befa d’Oriol Junqueras, atacant-lo pel seu físic, dient que no seria agradable fer-li una dissecció per tal d’examinar el nacionalisme català.

 

Cayetana: “Demano perdó”

La candidata per Barcelona del PP ha volgut abraçar el lema de l’acte disculpant-se als unionistes que durant tots aquests anys s’han quedat “sols”. “Demano perdó en nom del PP per haver atorgat poder al nacionalisme i haver-los cedit les escoles, les institucions, els mitjans i la legitimitat moral”, ha afirmat solemnement per arrencar aplaudiments per part del públic.

No tot el discurs ha estat amb aquest to. Ans al contrari. Álvarez de Toledo s’ha atrevit a afirmar que els espanyolistes que viuen a Catalunya viuen pitjor que els que vivien anys enrere al País Basc. “Allà mataven els demòcrates bascos, sí, però almenys van tenir l’escalf de la resta d’espanyols, cosa que aquí no passa”, ha afirmat convençuda.

La candidata popular ha reconegut haver sigut “anticatalana” en “haver acceptat el nacionalisme com a animal de companyia”; i ha insistit que el catalanisme ha fracassat en el seu objectiu, segons ella, de construir una nacionalitat inexistent a Catalunya quan l’única que existeix és l’espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa