Pols entre ERC i el PSC a una setmana de les eleccions del 28-A

La formació d'Oriol Junqueras obtindria 14-15 escons i Meritxell Batet aconseguiria 13-14 diputats

 

ERC i el PSC conserven les seves opcions i se situen pràcticament en empat tècnic a una setmana de les eleccions del 28-A, amb un lleuger avantatge dels socialistes en vots però amb els republicans per davant en escons, segons un sondeig preelectoral elaborat pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico. L'enquesta, però, també reflexa que el 21,4% dels catalans segueixen indecisos. El PSC avantatja Esquerra en un punt en vot estimat i han retallat la diferència mig punt, encara que tant ERC com els socialistes han cedit 1,3 punts. Oriol Junqueras, que va irrompre divendres a la campanya des de presó en una roda de premsa a l'ACN, obtindria 14-15 escons. Per la seva banda, la cap de llista del PSC, la ministra Meritxell Batet, aconseguiria 13-14 diputats.

 

L'enquesta reflecteix una fotografia gairebé idèntica a la que el GESOP va oferir fa dues setmanes. ERC i PSC són els partits que consignen una major fidelitat de vot, propera en tots dos casos al 70%. Junqueras lidera la intenció directa de vot, tres punts per davant dels socialistes.

 

La conseqüència directa del creixement d'Esquerra i PSC és la caiguda d'En Comú Podem i Junts per Catalunya. Els 'comuns', que van guanyar les dues últimes eleccions generals a Catalunya (2015 i 2016), no repetirien resultats i la formació amb Jaume Asens com a cap de llista obtindria ara 7-8 escons, lluny dels 12 que té avui al Congrés però millor que els 5-6 que GESOP li pronosticava dues setmanes enrere.

 

 

En Comú Podem es beneficiaria de lleu retrocés d'ERC i el PSC en aquests 15 dies, però encara cedirien a socialistes i republicans a una quarta part dels seus votants del 2016. JxCat només retindrien al 46% dels seus votants i un 28% donaria suport ara a ERC. Vox conserva les seves opcions d'aconseguir 1 o 2 diputats catalans davant l'estancament de Cs i el retrocés del PP. Inés Acostades no milloraria els seus 5 escons, mentre que Cayetana Álvarez de Toledo no salvaria als populars de perdre un terç de la seva representació.

 

Comentaris