Podemos demana a Rajoy que se'n vagi per haver encès "la metxa" del referèndum

"El seu projecte d'Espanya contra Catalunya només pot donar ales a un projecte de Catalunya sense Espanya", diu Irene Montero en el debat de la moció de censura contra Mariano Rajoy

 

La diputada i portaveu de Podemos al Congrés dels Diputats, Irene Montero, ha acusat a Mariano Rajoy "d'haver encès la metxa" del referèndum català de l'1 d'octubre, un "incendi" —ha dit— del qual ara el govern del PP "acusa als catalans". Montero ha recordat que Espanya "és un país de països amb persones que l'habiten i que comparteixen múltiples identitats" i ha acusat al PP d'haver fet "de l'anticatalanisme una bandera". Montero, que ha obert el debat de la moció de censura contra Mariano Rajoy, ha dit que el PP va iniciar una "campanya infame" contra Catalunya portant l'Estatut davant del Tribunal Constitucional, un fet, ha comentat, que "va rebentar el pacte de convivència i també el marc constitucional d'aquest país".

La diputada de Podemos ha assenyalat també que el PP "ha preferit ser un partit residual a Catalunya i representant de l'espanyolisme ranci amb un xenòfob confés al capdavant", en referència al president del PP català, Xavier Garcia Albiol. "El seu projecte d'Espanya contra Catalunya només pot donar ales a un projecte de Catalunya sense Espanya", ha dit Montero, qui ha recriminat al PP que "mai ha sortit la paraula fraternitat del seus llavis, ni el respecte institucional, ni el estendre ponts".

 

Per "haver malmès els llaços de germandat entre els nostres pobles es mereixen les majors de les censures polítiques i que els enviïn a l'ostracisme", ha remarcat Montero. La portaveu de Podemos ha dit que pel seu partit "Catalunya mai ha estat un problema per a Espanya, com tampoc ho és cap de les nacions i els seus pobles". En aquest sentit, ha afegit, "l'Espanya que està en marxa porta la fraternitat per bandera".

Montero ha seguit afirmant que el PP "no reconeix un problema polític entre Catalunya i Espanya i no tenen proposta política, només els cal fer oïdes sordes i tenir el TC com a braç armat per judicialitzar tot allò relacionat amb la voluntat dels catalans". La portaveu de Podemos ha recordat que el seu partit "no vol que Catalunya se'n vagi d'Espanya" i que volen "construir un futur comú, però quan una nació demana decidir, fer oïdes sordes és un insult a la democràcia".

 

 

Davant de la proposta del PP per Catalunya, ha dit Montero, Podemos té "una proposta ferma i clara de referèndum pel dret a decidir, perquè les bases de la convivència siguin plenament democràtiques". "Amb vostès al capdavant d'aquest país, aquest és un motiu per fer-los fora", ha conclòs Montero.

 

Comentaris