El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Podem creu que Baiget ratifica que inexisteixen les condicions per fer l’1-O
  • CA

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, ha afirmat aquest dilluns que els dubtes del conseller d’empresa, Jordi Baiget, sobre el referèndum que el Govern català preveu l’1 d’octubre ratifiquen que “ara mateix no es donen les condicions” per celebrar-lo. “Ara mateix aquest referèndum que diu el Govern que farà difícilment es podrà fer. Veiem que cal gent del Govern que ho vegi. Veurem fins a quin punt aquesta és la visió del Govern”, ha dit en una roda de premsa acompanyat del secretari polític del partit, Joan Giner.

 

“El Govern no té molt clar què farà. Aquest Govern i aquesta majoria parlamentària existeix perquè es va marcar un sol objectiu, i, si per això no estan d’acord, és preocupant”, i ha entès que la CUP demani la dimissió de Baiget. Per Fachin, el conseller constata la “divisió” del Govern català per complir l’objectiu que dóna sentit a la legislatura per als defensors de la independència, i a més demostra que l’Executiu de Carles Puigdemont no s’ha explicat com ho hauria de fer, segons ell.

Per això, ha anunciat que, al costat de Giner, aniran al Parlament a escoltar l’explicació que JxSí i la CUP donaran sobre el projecte de llei del referèndum davant els grups que vulguin acudir-hi, ja que van ser convidats aquest divendres; però no aniran a l’acte del Govern català el mateix dimarts al TNC, perquè no han rebut invitació. Després que aquest dimarts el Govern expliqui com farà el referèndum, Podem reunirà el Consell Ciutadà Autonòmic per abordar aquestes explicacions i estudiar els propers passos que donaran sobre el referèndum.

Sobre que el Govern català hagi anunciat que es basarà en la resolucions d’organismes internacionals com l’ONU i la Haia per emparar aquesta llei, ha explicat que el que es posa de manifest el document és “el xoc que ocorrerà en un moment o un altre” amb la legalitat vigent. “Al final del camí, el que hi ha és un Govern que vol fer un referèndum sense consens amb l’Estat, i aquest és el conflicte que hauríem de superar”, ha dit. Ha defensat que el Govern català pretengui construir una constitució catalana a través d’una assemblea, ja que ells aposten el procés constituent, i han criticat que això pugui interpretar-se com una forma de fer bolivariana, ja que es tracta de fer-ho mitjançant “un debat i no en un despatx com es va fer l’última vegada”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa