"Podem crear un tercer espai que vagi des de l'esquerra nacionalista a la independentista"

El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, anunciava fa unes setmanes la voluntat de fer una coalició de partits independentistes per presentar-se conjuntament a les eleccions municipals. Després de la desfeta republicana el 28N i la manca d'unitat entre aquestes formacions abans d'aquestes eleccions tot feia pensar que es tractava d'una utopia, però la idea ha quallat a la direcció d'ERC i sembla que SI tampoc ho veuria amb mals ulls. Queda camí per recórrer, però les eleccions no són tan lluny com semblen.

La seva idea de fer una "coalició independentista" a Barcelona sembla que ha quallat a la directiva de partit? Se'n sent autor?
Les decisions dels partit es fan conjuntament. Encara que és cert que la proposta ha sortit de Barcelona, aquesta és una decisió compartida i que dóna lloc a un partit més obert del que teníem fins ara.

Això vol dir que el partit abans era massa tancat?

No. Això vol dir que ara hi ha una voluntat d'obrir el partit, que és clara i que és un pas que es pot identificar com a tal. Amb ordre, de manera assenyada, de manera que tingui sentit.

Vostè deia que els resultats d'ERC a Barcelona no serien tan dolents com els del 28N perquè havia rebutjat formar part d'un govern tripartit. Si és així per què ha proposat aquesta coalició?
Davant un projecte polític sempre és millor sumar i no restar. Els partits que tenim semblances hem de sumar esforços, tot i les discrepàncies, s'ha de buscar el denominador comú. Tampoc són el mateix Convergència i Unió, com tampoc ho són el PSC i el PSOE.

És un projecte per recuperar votants?
No. Crec que és més intel•ligent buscar el denominador comú que no posar l'accent en la part que ens diferencia. No té a veure amb els resultats, sinó amb les ganes d'impulsar el projecte polític que defensa la independència.

En quin procés es troben els contactes amb aquets partits?
Estan amb procés de definició, ja hem definit els interlocutors, i en alguns casos, estem pendents de presenciar la trobada i amb altres apunt de fer-ho.

I ERC posa algun condició bàsica irrenunciable?

No, estem dipositats a veure què és el que surt i veure si és possible conciliar voluntats.

Tot i això, Laporta no descarta ser candidat a l'alcaldia de Barcelona. Això posaria dificultats a fer una coalició amb vostès...
Bé, com encara no ho hem parlat, quan en parlem ja ho decidirem. No crec que sigui una posició definitiva. No veig que hi hagi cap proposta inamovible, irreconciliable. Crec que no hem de donar un valor definitiu a aquestes intencions. Caldrà parlar-ne.

Ahir es va saber que a la Garriga ja s'ha creat "una coalició independentista". Això anima a què es faci a altres poblacions?

Bé, són conseqüència de l'obertura que volem i això ha facilitat a que hi hagi un debat obert per parlar-ne a altres municipis. És bo que aquests municipis tinguin aquesta autonomia de fer el que creuen més convenient.

Fa uns dies deia també que havia parlat amb persones de l'àmbit socialista. Quina intenció tenien aquests contactes? Ells no són precisament independentistes...
Podem crear un tercer espai que vagi des de l'esquerra nacionalista -els socialistes desencantats, que ja no veuen viable el federalisme- fins a l'esquerra independentista i des d'aquí ser capaços de créixer com una taca d'oli per poder aspirar a guanyar. Per això, tot i que no és fàcil, crido l'atenció a aquest espai que està massa fraccionat i que si no ho estigués tindria més impacte.

Sembla una proposta semblant a la d'en Carod Rovira però a l'àmbit municipal...

Són propostes que poden tenir punts de similitud però no són iguals. Tenen punts en comú i altres que no tant.

Precisament Carod Rovira deia que estava disposat a participar a les municipals si el cridaven. Vostè ho farà?

Hem de definir la manera que ens presentarem i a qui volem. Jo sempre he tingut un respecte intel•lectual a les aportacions vers el sobiranisme que ha fet el senyor Carord Rovira.

Ahir Xavier Trias no tancava la porta a la proposta de sociovergència anunciada per Jordi Hereu. Com s'ha valorat des d'ERC?
No ho sabia i em sobta. Però jo crec que la sociovergència significa que no passi res. I crec que estem en un moment que el que ha de passar és molt, sobretot respecte la crisi econòmica.

Però un pacte entre els dos grans partits li dificulta formar part del govern...
No. La sociovergència fa és estimular el vot que va més enllà d'aquestes dues forces polítiques. La pèrdua de vots que tindrien tots dos seria alta. Tots dos són partits que intenten polaritzar àrees ideològiques al seu entorn i això només està justificat en moments de molta dificultat. La ciutadania ho penalitzaria.

Aquest cap de setmana celebren el consell nacional. Hi ha hagut diverses veus crítiques contra Puigcercós. Quina és la seva opinió al respecte?

Si li he de ser franc el que espero d'aquest consell és poder superar i tancar aquesta etapa i poder-nos centrar en les eleccions municipals. El millor que ens pot passar el dissabte és tancar aquesta etapa.

Un canvi de direcció trencaria aquesta estabilitat de cara les municipals?
No vull parlar del tema intern del partit. El partit passa per un moment dur, que tothom vol que s'acabi i que s'acaba a partir de la generació d'un projecte que torni a ser il•lusionador. El que més em preocupa és que dilluns ja puguem tenir tots els recursos humans de cara les municipals.

 
 

Comentaris