El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Podem aborda dissabte els mals resultats del 26-M en un Consell Ciutadà Estatal
  • CA

Després de les cites electorals i els mals resultats de la formació d’Iglesias, Podem reuneix dissabte el Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan executiu entre assemblees. L’objectiu és abordar els resultats electorals del 26 de maig -que han fet retrocedir la formació a nivell autonòmic i municipal- i quan Podem encara no té l’aval de Pedro Sánchez per entrar a la Moncloa. Tot i els mals resultats, Iglesias manté fins el 2021 la convocatòria de la propera Assemblea Ciutadana, on s’hauria de decidir la renovació de la direcció del partit. Tanmateix, Iglesias ja ha fet canvis a la direcció i ha tret Pablo Echenique de la secretaria d’Organització per destinar-lo a negociar pactes postelectorals a tots els nivells. Tot plegat ha generat una nova situació de crisi interna al partit i crítics i afins a Iglesias es veuran les cares dissabte per decidir quin camí ha de seguir la formació.

Podem afronta dissabte el Consell Executiu Estatal on representants de tot el territori espanyol es trobaran a Madrid per analitzar els resultats electorals. Podem va perdre més d’un milió de vots a les generals i més de 800.000 en les autonòmiques i municipals. Pel que fa a les generals, va passar dels 71 escons que li van donar els 5.049.734 vots, a retrocedir fins els 42 diputats, amb 3.732.929 vots. Tot i això, Iglesias es manté ferm en les peticions a Pedro Sánchez i segueix demanant un govern de coalició amb el PSOE. Des de les files socialistes insisteixen que volen un govern en solitari i monocolor, tot i que parlen de Podem com a “soci preferent” per pactar la investidura i d’altres assumptes programàtics. Com a molt, acceptarien que Podem designés alguna persona per incorporar-se al Consell de Ministres, però tanquen la porta a permetre una coalició de govern.

Podem té un altre problema també a nivell autonòmic, on el 26-M ha significat un nou retrocés de la formació. A més, prèviament, el partit va viure la sacsejada que va suposar que Íñigo Errejón es desmarqués de la formació i concorregués a les autonòmiques de la Comunitat de Madrid sota la marca de Manuela Carmena, Más Madrid. La nit electoral del 26-M, Iglesias no va ni comparèixer per valorar els resultats. Dels ajuntaments del canvi només s’ha salvat ‘Kichi’ a Cadis (crític amb Iglesias), tot i les opcions que mantenen vives Ada Colau i Manuela Carmena a Barcelona i Madrid.

La pressió interna augmenta

Un cop passades les eleccions i vistos els resultats, la pressió interna contra Iglesias augmenta i s’han sentit veus crítiques contra el líder de la formació. Aquesta setmana ho ha fet l’exsecretari general de Podem Madrid, Ramon Espinar, que va demanar que era urgent avançar l’assemblea ciutadana per renovar el partit perquè considerava que el projecte estava esgotat. Fins ara, l’únic moviment que ha fet Iglesias és apartar de la cúpula del partit el secretari d’Organització, Pablo Echenique, a qui ha situat a negociar els pactes de Podem “a tots els nivells”. Des del partit insisteixen que no és una defenestració sinó que el situen al capdavant d’una “responsabilitat nova” per al partit perquè per primer cop té l’opció de negociar l’entrada a governs autonòmics. Iglesias ha designat com a substitut d’Echenique el diputat canari Alberto Rodríguez, conegut com ‘el rastas’. Abans del consell ciutadà de dissabte, Echenique i Iglesias es reuniran amb les persones del partit responsables de negociar al País Valencià, Balears, Canàries i la Rioja. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa