Plaques commemoratives als col·legis i actes descentralitzats al territori per l'aniversari de l'1-O

Són algunes de les accions que ha acordat l'ANC en la reunió del Secretariat Nacional, que s'ha celebrat aquest dissabte a Mollerusa

 

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha celebrat aquest dissabte a Mollerussa la reunió del Secretariat Nacional amb la mirada fixada a la Diada per la República catalana i en el primer aniversari de l'1-O. Per a la commemoració d'aquesta efemèride, s'ha acordat la creació d'un web específic sobre els esdeveniments de la jornada i també s'impulsaran diverses accions, com la col·locació de plaques commemoratives als col·legis electorals, i un acte simultani descentralitzat on cada territori "decidirà si és més adient fer-ne un a casa col·legi, a cada municipi o agrupant municipis propers", apunta l'ANC en un comunicat. "Aquell dia vam ser realment sobirans i el mandat que se'n desprèn no es pot ni ignorar, ni devaluar", afegeix l'entitat. "És per això que aquesta data i el seu mandat es vol posar en valor", subratlla.

 

"L'1 d'octubre de 2017 és el dia en què el poble de Catalunya va agafar les regnes del seu propi futur i es va autodeterminar", recorda l'ANC, no sense deixar de banda el que consideren una "repressió i una violència sense precedents per part de l'estat espanyol des de la instauració de la 'democràcia'", indica. En els preparatius de la commemoració del primer aniversari de l'1-O, l'ANC apunta que "cada territori està preparant actes i accions que poden tenir enfocaments molt diferents segons com es va viure a cada col·legi o municipi". "Juntament amb tots els actors que van fer possible l'1 d'octubre, es commemorarà que vam votar i vam guanyar i es treballarà perquè es faci efectiu el mandat de les urnes i el que vam defensar junts l'1 d'octubre", afegeix l'entitat.

  

 

  

 

 

 

L'ANC demanarà l'ingrés a l'UNPO

  

 

 

 

En la reunió del Secretariat Nacional, s'ha acordat per una unanimitat que l'ANC demani l'ingrés a la Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO), l'única organització internacional no governamental dels pobles sense estat que engloba organitzacions de la societat civil, partits polítics o entitats que treballen activament pel dret a l'autodeterminació dels seus pobles. A més, l'UNPO és un fòrum internacional amb la finalitat que els seus membres puguin participar activament en les organitzacions internacionals establertes pels estats del món. D'aquesta manera, l'ANC segueix l'acordat de la darrera Assemblea General Ordinària, que va fixar com a objectiu estratègic "aconseguir el màxim suport internacional", així com "establir vincles amb els pobles i les organitzacions socials de la comunitat internacional" amb la finalitat "d'identificar suports i ser pro-positius en l'oferta del paper que pot jugar Catalunya com a aliada", indica.

  

 

  

 

 

 

Incidir en la recuperació de la memòria històrica

  

 

 

 

El Secretariat Nacional també ha aprovat treballar per a l'anul·lació dels judicis sumaríssims, enfortir el banc d'ADN, l'obertura de les fosses comunes, la recuperació del patrimoni espoliat, eliminar la simbologia franquista i recuperar la memòria oral. L'ANC considera que recuperar la memòria històrica és un dels "pilars bàsics d'un país reconciliat". L'Assemblea té previst contactar i col·laborar amb entitats memorialistes i amb les institucions directament implicades, per tal d'oferir l'entitat "com a cadena de transmissió apropant la importància de la memòria històrica arreu del territori". Amb el lema 'No hi ha República catalana sense memòria', està previst que el pròxim 21 d'agost es presenti el grup de treball de memòria històrica de l'ANC en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada de Conflent.

 

Comentaris