El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El “pla” de Cs per “dilucidar” si Torra volia atemptar contra Catalunya
  • CA

Les filtracions del sumari de l’Operació Judes contra el Comitè de Defensa de la República (CDR) han deixat un reguitzell d’informacions enlaire. Les filtracions, interessades, han portat a que aquesta setmana una dotzena de periodistes hagin estat cridats a declarar com a investigats per revelació de secrets, un fet que ja ha despertat la protesta del col·lectiu periodístic a l’Estat espanyol. Sobre el CDR, i especialment pel que respecta als vincles que el sumari hi estableix amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el grup parlamentari de Cs ha plantejat la necessitat de crear una comissió d’investigació a la cambra catalana. Cs sospita que Torra i el seu Govern jugaven un paper en “les accions i els plans violents” del CDR.

En la proposta de creació de comissió d’investigació que s’ha registrat al Parlament, el partit taronja defineix un “pla de treball” que ha d’ajudar a “dilucidar” el suposat paper de Torra en els plans del CDR. Les matèries en les quals Cs vol indagar inclouen les actuacions del president i del departament de Presidència (especialment el Cesicat, el CTTI, TV3 i Catalunya Ràdio, entre altres organismes públics) que, segons el partit taronja “haurien donat suport a les actuacions i plans dels autodenominats CDR”.

La comissió també hauria d’escodrinyar en les actuacions de la cúpula política dels Mossos d’Esquadra “i/o terceres persones alienes a la mateixa encaminades a purgar i/o perseguir els servidors públics del cos destinades a prevenir, denunciar i sancionar les actuacions il·legals i plans” del CDR.

En aquesta persecució de presumptes activitats delictives de Torra i el seu Govern, Cs també planteja revisar les actuacions de la Generalitat, l’administració autonòmica i el sector públic dependent que “buscarien la impunitat de les accions il·legals” del CDR “i/o la facilitació de l’èxit de les mateixes”.

Cs també vol acabar de determinar l’origen i estructura del finançament i del suport logístic i tecnològic (desenvolupament i posada en marxa d’aplicacions informàtiques) del CDR per a la “perpetració de les seves accions il·legals i violentes”.

En l’univers del CDR, Cs també hi situa el president a l’exili Carles Puigdemont i altres líders del procés a l’exili. Per això la comissió proposada vol estudiar el “vincle del Govern” de Torra amb els CDR i els “pròfugs de la justícia, Puigdemont, Rovira i Gabriel”. Finalment, el pla de treball inclouria determinar i quantificar els danys i perjudicis econòmics causats per les “accions il·legals i violentes” dels CDR a tots sectors afectats, incloent “el lucre cessant”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa