Pisarello creu que l'acord polític permetrà la unió del tramvia per la Diagonal

El tinent d'alcaldia de Barcelona nega que a Ciutat Vella hi hagi un "problema global de seguretat" i veu en l'oposició "una mica de sobreactuació"

 

El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha opinat que la unió del tramvia per la Diagonal que defensa el seu govern està "guanyant pes" poc a poc, i ha confiat que hi haurà acord polític amb els grups per tirar-la endavant. "S'ha de treballar aquest consens però jo soc força optimista", ha dit en una entrevista a l'ACN, on ha valorat diversos temes de ciutat, com les últimes operacions antidroga al Raval. Pisarello ha negat que hi hagi un "problema global de seguretat" a Ciutat Vella, i ha considerat que hi ha "una mica de sobreactuació" en l'actitud que està demostrant l'oposició al respecte. "Aquest fenomen de la droga en determinades zones és un fenomen real i ens ho prenem amb moltíssima seriositat, però Ciutat Vella és un districte segur", ha insistit.

Pisarello ha assegurat que la unió del tramvia "no pot ser una imposició del govern", sinó que ha de tenir un suport "majoritari des del punt de vista polític i social". Al seu parer, s'ha avançat en aquest sentit, perquè "des del punt de vista tècnic cada cop hi ha més veus de diferent procedència política que diuen que és una infraestructura necessària, sobretot en clau metropolitana". Aquest "consens tècnic", ha dit, "està guanyant espai", perquè "guanya pes la idea que més enllà dels interessos partidistes, el tramvia és una peça important de la política en matèria de transport públic per a la Barcelona del present i del futur".

 

En preguntar-li per les reticències i fins i tot l'oposició declarada d'alguns partits com del mateix Grup Demòcrata, Pisarello ha subratllat que en el passat "es va veure com Trias donava suport a aquest projecte de manera entusiasta", i ha apuntat que el Govern de la Generalitat ho està fent ara, des de Presidència i també des de conselleries del PDeCAT. També ha vist ERC propera a la idea. "Moltes vegades hi ha grups que diuen una cosa per la necessitat de fer oposició", ha conclòs.

 

Pisarello s'ha mostrat "força optimista" sobre aquesta qüestió, i ha assegurat que el govern continuarà fent una tasca "pedagògica", involucrant "el món dels experts de diferents orientacions" perquè finalment el projecte tingui el suport polític per tirar endavant. No ha contemplat, però, realitzar una consulta ciutadana al respecte, com han plantejat alguns grups com el PPC, perquè es tracta, ha dit, d'un compromís electoral que BComú ja portava en el seu programa electoral.

Pisarello ha considerat que l'habitatge serà el repte central dels propers anys. Al seu parer, a la Generalitat "li falta valentia" a l'hora d'invertir en aquesta matèria i considerar-ho una prioritat, i ha reivindicat la inversió que està fent l'Ajuntament tot i tenir un pressupost 15 vegades inferior. "La Generalitat podria fer molt més del que està fent", s'ha queixat. El tinent d'alcaldia de Barcelona ha considerat una "situació anòmala" que el consistori estigui impulsant més construcció d'habitatge que el Govern, però en tot cas ha insistit que "la clau és el control del preu del lloguer", i aquí ha apuntat cap a l'executiu espanyol.

 

Després de remarcar la necessitat de modificar la Llei d'arrendaments urbans perquè es pugui fins i tot portar als tribunals un lloguer que sigui superior al que es fixa com a raonable, Pisarello ha apuntat que mentrestant l'índex en què treballen Ajuntament, Generalitat i Àrea Metropolitana com a mínim servirà com a "succedani", per enviar un "missatge i donar un senyal important". L'objectiu, ha continuat, és que a Barcelona "hi hagi un cert equilibri entre els drets dels propietaris i dels llogaters", i ha remarcat que sobretot cal ser exigents quan es tracta de fons d'inversió i grans tenidors. "Aquí hem de ser molt ferms. Nosaltres com a Ajuntament ja ho som, ara li exigirem a la Generalitat que també ho sigui", ha indicat.

 

S'ha referit en aquest punt als 200 pisos que el consistori ha detectat que estan en mans d'entitats financeres i que no estan declarats en el registre de pisos buits tot i estar-ho. Precisament, ha situat l'escassetat d'habitatge com una de les externalitats negatives del turisme massiu. Pisarello ha advertit que "perquè Barcelona pugui sentir-se orgullosa de ser una ciutat destí turístic ha de poder ser sostenible", i això vol dir que l'activitat turística "no pot posar en perill el dret a l'habitatge dels veïns, ha de pagar bons sous i no ha d'amenaçar el petit comerç".

 

 

En aquest sentit, ha opinat que la solució passa per plantejar el turisme "en clau metropolitana", amb una "certa descentralització", de forma que els municipis propers puguin beneficiar-se de l'activitat econòmica que genera el turisme, i també el conjunt de Catalunya. Pisarello ha constatat que quan a Badalona o a l'Hospitalet es planteja una iniciativa en matèria turística o hotelera és una bona notícia, i el govern no ho veu "com que Barcelona perd una oportunitat". Al seu parer, ara cal treballar aquest eix de manera coordinada amb els ajuntaments i també amb la Generalitat.

 

Precisament, ha reconegut que no comparteix la visió "totalment liberal de l'economia" que té el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que últimament ha advertit del risc de demonitzar el turisme i empreses com Airbnb. Segons Pisarello, aquests plantejaments el que acaben comportant són "privilegis per a la grans empreses que ni tan sols compleixen amb la legalitat". "Jo els discursos de tot s'hi val em sembla que són injustos. Aquí tothom ha de complir amb la legalitat", ha dit sobre Airbnb.

 

El primer tinent d'alcaldia també ha aprofitat per opinar sobre les últimes operacions antidroga al barri del Raval, i ha defensat Ciutat Vella com un "districte segur". "Si tu compares amb els barris cèntrics d'altres grans ciutats, és una meravella la cohesió social que hi ha a Ciutat Vella tenint en compte la seva composició plural i diversa", ha argumentat. Segons Pisarello, Ciutat Vella "no té un problema global de seguretat", tot i que sí que ha reconegut preocupació per determinats fenòmens concrets que l'Ajuntament, ha dit, "es pren amb molta seriositat". Ha apuntat que aquesta és una competència dels Mossos d'Esquadra, però ha recordat que la Guàrdia Urbana també està participant en aquestes operacions contra la venda de droga.Pel que fa a l'actitud que estan demostrant alguns partits de l'oposició, ha considerat que aquí hi ha "una mica de sobreactuació", i ha defensat que els baròmetres diuen que la ciutadania considera la ciutat segura, amb una bona imatge de la Guàrdia Urbana.

 

Comentaris