El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els ‘Piolins’ marxen de Catalunya
  • CA

 

Amb la missió fracassada, impedir el referèndum de l’1-O, però amb 1.066 ciutadans ferits per la repressió i la violència, els agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que el PP va despaçar a Catalunya des del mes de setembre, coneguts popularment com a Piolins perquè s’allotjaven en un vaixell de la Warner Bross, marxen del país. Finalitza l’operació Copèrnic, amb el qual l’Estat volia coaccionar els ciutadans i el Govern per tal que reculessin en la seva intenció de fer el referèndum. El dipositiu de reforç del ministeri de l’Interior ja va començar a retirar-se el 16 de novembre, quan va marxar el vaixell del Piolin del Port de Barcelona, però ara el ministeri ha anunciat als agents que, a tot estirar, disssabte estaran fora de Catalunya. Només quedaran els agents que formen part de la plantilla habitual d’aquests dos cossos a Catalunya. 

 

Durant la seva estada, els policies i guàrdies civils han provocat diversos incidents, al marge dels fets de l’1-O, com aldarulls en bars perquè anaven beguts, i també s’han queixat del salari i dels àpats que els donava el seu ministeri durant el dia de Nadal i també l’esmorzar dels vaixells. També van provocar malestar entre els veïns de les poblacions on s’allotjaven agents del a Guàrdia Civil, en hotels. 

‘Piolín’ descobert al vaixell que acull la Policia Espanyola i la Guàrdia Civil a Barcelona | Jordi Borràs

 

Els agents de la Guàrdia Civil van entrar, per exemple, en diverses impremptes buscant paperetes, fet que va generar una resposta ciutadana pacífica, amb cançons improvisades com “on són les paperetes, les paperetes on són?”, o la recuperació del “Passi-ho bé” de la Trinca. També es va produir una revolució dels clavells, quan els ciutadans, davant l’agressivitat de la policia espanyola, van respondre regalant-los clavells. L’ocellet groc de la Warner, per la seva banda, es va convertir en la mascota del referèndum, un altre símbol del a revolució pacífica dels ciutadans, que va acabar posant en evidència el ridícul de la gestió de Madrid del conflicte, posant milers de policies en un vaixell amb dibuixos animats i en condicions, segons denunciaven, molt precàries. Rates, brutícia, menjar dolent, robatoris i molt alchool eren el pa de cada dia al vaixell. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa