El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pere Aragonès defensa “l’autonomia” dels “abusos” de l’Estat
  • CA

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat “l’autonomia” aquest dijous en el Ple del Parlament davant dels embats de l’Estat per motius ideològics. Concretament Aragonès ha dit que el català és “l’únic govern sotmès a obligacions d’informació” econòmica que “vulneren l’autonomia” i ha assegurat que es tracta d’una demanda que es fa “per una qüestió política”. En opinió del vicepresident, això passa principalment perquè l’Estat “no suporta que [els independentistes] guanyem les eleccions” i així doncs, ha afegit, “usa l’administració per imposar obligacions d’informació: és un ús i abús del poder públic amb objectius ideològics”.

Aquesta situació aboca el país a una situació econòmica precària que té conseqüències en la capacitat d’inversió de les administracions públiques catalanes, pèrdua de competitivitat i oportunitats. “Quan en aquest Parlament parlem de donar suport als ajuntaments, hem d’exigir a l’Estat que els retorni la capacitat inversora”, ha recordat Aragonès. El vicepresident ha afirmat que el fet que el Govern hagi complert amb els objectius d’estabilitat financera fixats per l’Estat els atorga una “autoritat política” per “exigir que retirin les obligacions d’informació per raons de discriminació ideològica dels membres que formem el Govern de la Generalitat de Catalunya”.

Aragonès ha recordat que el 2018 el Govern ha complert amb els tres objectius d’estabilitat pressupostària, però que Catalunya no té marge de maniobra per decidir com inverteix els seus recursos perquè tot depèn de l’Estat. De fet, el gruix dels recursos, ha advertit, provenen de les transferències del model de finançament de l’Estat, “sobre el qual no tenim capacitat de decisió”.

Hisenda mana

El vicepresident ha explicat que després de la darrera crisi econòmica es va establir a nivell europeu una “cuirassa de límits en l’àmbit pressupostari de les finances públiques” i en el cas d’Espanya és Hisenda qui determina “el marge de maniobra per poder portar a terme les polítiques públiques que determinen els parlaments”.

Aragonès ha acusat l’Estat d’haver feixat uns objectius “per complir davant de la UE a costa de limitar la capacitat de decisió dels ajuntaments i les comunitats autònomes” i ha denunciat que els “dèficits imposats son injustos”. El vicepresident ha assenyalat que paradoxalment mentre la Generalitat ha complert amb els objectius imposats, el govern espanyol no. “Els incompleix sistemàticament”, ha reblat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa