El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Peinado (Memòria Històrica): “La impunitat del franquisme perviu en la democràcia espanyola”
  • CA

 

Arturo Peinado (Madrid, 1964) és el president de la Federación Estatal de Foros por la Memoria Histórica. En aquesta entrevista explica que considera insuficient la proposta del PSOE d’exhumar Francisco Franco del Valle de los Caídos, tot i que reconeix que “és un bon primer pas”. “Cal donar-li una solució integral, no pot quedar tot en moure Franco d’un lloc a un altre”, demana. També vol una Llei de Víctimes del Franquisme, que equipari les víctimes del franquisme “amb altres col·lectius de víctimes a les que l’Estat els ha reconegut els drets”, com les víctimes del terrorisme. A més, en relació a la monarquia, denuncia que “des del mes de març de l’any 1936 als espanyols se’ns ha prohibit escollir el nostre cap d’Estat”. 

 

Creu que n’hi ha prou amb l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos, tal i com ha aprovat el PSOE?

És un primer pas, però nosaltres volem reconvertir el Valle de los Caídos. En primer lloc, però, volem garantir que els presos republicans surtin d’allà i que siguin entregats a les seves famílies. També demanem que treguin les restes de José Antonio Primo de Rivera, perquè considerem que el fundador del feixisme espanyol no pot continuar estant en un lloc d’honor. I volem també la reconversió completa del Valle de los Caídos.

 

I en què consistiria aquesta reconversió?

En primer lloc, dessacralitzar-lo. També caldria que marxessin els monjos benedictins que hi ha. I que es converteixi en un centre de memòria que es dediqui a homenatjar i recordar les víctimes de Franco i, fonamentalment, als treballadors esclaus que van construir el Valle de los Caídos.

 

Per tant, el pla del PSOE el considereu insuficient?

Sí, absolutament. Només seria un primer pas d’una cosa que s’hauria d’haver fet fa molts anys. Al Valle de los Caídos cal donar-li una solució integral, no pot quedar tot en moure Franco d’un lloc a un altre.

 

Vostè està convençut que l’exhumació es produirà?

Dependrà dels resultats del diumenge, segurament. Si hi ha un govern d’esquerres, es continuarà amb el procediment. Però el problema és si hi ha un govern de dretes que ho paralitza.

 

Hi ha partits i col·lectius que defensen que és millor no mirar al passat i centrar-se en el futur. Què en pensa vostè?

Perquè una societat sàpiga d’on ve i on va ha de conèixer el seu passat. El problema real que tenen és que quan assenyales a les víctimes del franquisme també estàs assenyalant als botxins. I molta gent es pregunta ara d’on ve el poder social o l’estatus econòmics d’alguns dels que manen ara. La impunitat del franquisme no només ha afectat penalment al fet que no s’hagin jutjat els crims del franquisme, sinó que també hi ha hagut impunitat per la gent que va robar, per les empreses i institucions que van treballar amb presos republicans com a esclaus, i l’explotació dels treballadors que es va aconseguir, sense que tinguessin drets laborals. Hi ha beneficiaris i gent que té poder polític i econòmic aconseguit gràcies a tot això..

 

Quines mesures concretes haurà de prendre el govern espanyol per reparar tot el que va passar durant el franquisme?

Volem una Llei de Víctimes del Franquisme, que equipari a les víctimes del franquisme amb altres col·lectius de víctimes a les que l’Estat els ha reconegut els drets, com són les víctimes del terrorisme, per exemple. No hi ha cap motiu pel qual les víctimes d’agressions als drets humans en el cas del franquisme hagin d’estar discriminades en relació a altres col·lectius.

 

Què en pensa del fet que VOX vulgui derogar la Llei de la Memòria Històrica?

Ens sembla lògic. Aquesta gent ha estat amagada dins del PP durant 40 anys, i ara han aparegut de sobte. El cert és que el franquisme va tenir un cert suport social, i és natural que aquesta gent continuï. Tampoc hi ha hagut un procés on es depuressin els aparells repressius del règim, l’exèrcit, la justícia, etc. I falta, fonamentalment, una condemna pública del franquisme per part de l’Estat i de la societat espanyola. A més, també han faltat uns currículums educatius on s’hagués explicat què era el franquisme, durant el batxillerat.

 

Creu que Espanya no va aconseguir fer una autèntica Transició?

Es va fer una transició formal. Però Espanya tenia un pecat original, perquè es van cometre uns crims i hi ha gent que es va beneficiar d’ells. Això s’ha construït a sobre de morts. La generació dels nostres pares és la que va fer la Transició i van aguantar perquè tenien por i no tenien més remei i al final van aconseguir les llibertats democràtiques. Però la generació dels néts, que és la meva, som els que hem mogut tot això de la memòria històrica. Als anys 70 deien que no es podien rescabalar les víctimes del franquisme ni recuperar la seva memòria, i ara ens diuen que ja és massa tard. I no estem disposats a acceptar això.

 

A què creu que es deu aquest ressorgiment de l’extrema dreta?

En primer lloc, a Europa. El feixisme ha ressorgit a tota Europa. També a un retrocés de la consciència de classe del moviment obrer. A més, hi ha una gran operació de blanqueig del franquisme per part dels mitjans de comunicació, i així es produeix una certa banalització del mal.

 

Quin perill suposa un partit com VOX per a la democràcia?

És un gran perill perquè la dreta liberal o conservadora està disposada a pactar amb ells, com s’ha vist a Andalusia. Nosaltres, juntament amb col·lectius feministes, LGTBI i d’immigrants, reclamem que s’estableixi un cordó sanitari contra l’extrema dreta, tal i com s’ha establert per part de la dreta francesa durant anys en relació a l’extrema dreta.

 

Com valora el fet que els candidats no parlessin de memòria històrica durant els debats televisius?

Ens sembla molt malament, perquè la impunitat perviu en el model espanyol de transició. La impunitat del franquisme perviu en el model de democràcia espanyola. La lluita pels drets de les víctimes del franquisme és un element puntal en la defensa dels drets civils i humans a l’Estat espanyol.

 

Quina opinió li mereix la figura del rei Felip VI?

Des del mes de març de l’any 1936 als espanyols se’ns ha prohibit escollir el nostre cap d’Estat. Portem més de 80 anys sense poder fer-ho.

 

Com veu la possibilitat de celebrar un referèndum sobre la monarquia espanyola?

Ens sembla bé perquè obre el debat i el porta a la societat. Però tenim clar que l’Estat només celebraria aquest referèndum si sap que el guanyarà. Veiem bastant inviable aquest procediment, però crec que fa una bona difusió del republicanisme i de la crítica a la monarquia espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa