El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pedro Sánchez rectifica i participarà en els debats de TVE i Atresmedia
  • CA

 

 

El president del govern espanyol i candidat del PSOE a les eleccions generals, Pedro Sánchez, ha reconsiderat la seva postura i participarà en el debat electoral programat per Atresmedia per a dimarts que ve, 23 d’abril. Sánchez també participarà en el debat del dilluns a RTVE. Segons ha informat el PSOE en un comunicat, Sánchez ha traslladat al Comitè Electoral del PSOE la petició que reconsideri la seva posició respecte als debats electorals prevists per a la setmana pròxima. El candidat dels socialistes considera que “els espanyols tenen dret a escoltar als candidats debatre les seves propostes per a Espanya i, davant la possibilitat real que no hi hagués cap debat, ha sol·licitat als seus companys que facin efectiva la seva acceptació a assistir als debats proposats tant per RTVE i Atresmedia. Cal dir que Pablo Iglesias, Pablo Casado i Albert Rivera van manifestar la seva intenció de participar al debat d’Atresmedia, deixant sol a Sánchez en l’opció per la televisió pública.

 

Tot i això, el comunicat assenyala que Sánchez hauria preferit realitzar un únic debat entre les principals formacions estatals que concorren a les eleccions. Per això, lamenta “la impossibilitat dels diferents partits i dels operadors públics i privats d’aconseguir un acord en l’organització d’una única emissió televisiva tal com és la norma internacional repetida en totes les democràcies avançades del món”. Per al líder del PSOE, “Espanya necessita grans acords i majories”. Els socialistes expliquen també que la seva  postura està basada “en l’acord públic dels tres partits d’oposició respecte a la seva participació en els debats. Si mantenen una opinió coincident, no serà per part del PSOE que no s’arribi a una solució de consens”.

 

El comunicat de Ferraz també destaca que “l’acord aconseguit pels cinc partits convocats pel grup privat Atresmedia va ser truncat per la resolució de la Junta Electoral Central” i que “la voluntat del PSOE va ser llavors la de fer prevaldre l’emissió del debat a 4 proposat inicialment per la televisió pública enfront de la posterior cessió del privilegi a un canal privat”. D’aquesta manera, i davant la coincidència del Partit Popular, Ciutadans i Unidas Podemos a mantenir el debat a Atresmedia, encara que el format hagi passat de la participació de cinc partits a quatre, Pedro Sánchez “accepta la posició conjunta de la resta de forces”, perquè “ha de prevaler l’acord entre majories, tal com forma part dels seus principis polítics”. 

 

En relació amb la sol·licitud d’un debat a TVE alternatiu al d’Atresmedia, el líder del PSOE considera “una anomalia la celebració de dos debats presidencials en dos dies consecutius”, i argumenta que “no hi ha cap precedent en la història de les democràcies occidentals d’un plantejament semblant des de la invenció de la televisió”. No obstant això, destaca que si els tres partits d’oposició coincideixen de nou en una posició conjunta, el Partit Socialista “no podrà ser acusat mai d’impedir la celebració del debat, encara que ho consideri un manifest error impropi d’una democràcia establerta”. Per als socialistes, “un debat presidencial obert a tots els espanyols convocats a les urnes forma part del mínim sentit democràtic”. “A la vista de tot l’esdevingut sembla evident la necessitat de buscar un marc regulador que faciliti la seva celebració ordenada i recurrent i impedeixi la creació d’innecessaris conflictes entre els partits i els operadors televisius”, afegeix el comunicat.

 

Finalment, Ferraz conclou assegurant que “serà un honor per a Pedro Sánchez mantenir dos debats i poder explicar a la ciutadania el seu projecte per a Espanya, la seva acció de govern durant els últims deu mesos i l’enorme avanç per al nostre país que suposaria una legislatura completa de Govern socialista”. “I els dos debats també serviran per a mobilitzar als indecisos, a més de mostrar als espanyols les mentides, la demagògia i les insídies amb les quals s’empren els líders de les dretes per a atacar al candidat socialista”, finalitza.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa