El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pedro Sánchez proposa que la militància decideixi si dona el govern de l’Estat a un altre partit
  • CA

 

El text que ha elaborat l’equip de Pedro Sánchez i que s’està debatent aquest dissabte en el 39 Congrés Federal del partit planteja consultar a la militància el sentit del vot dels socialistes en sessions d’investidura que tinguin com conseqüència donar-li el govern a un altre partit. Així figura en l’esborrany repartit als delegats del Congrés que participen en la ponència sobre el model de partit. En aquest document s’integren ja bona part de les esmenes que les federacions havien presentat la Ponència Marc que van coordinar Eduardo Madina i José Carlos Díez per encàrrec de la Gestora.

 

  

El nou text incorpora pràcticament el programa amb el qual Sánchez va guanyar les primàries, en el qual el madrileny plantejava l’obligatorietat de consultar amb la militància els acords de govern postelectorals. Aquesta idea es manté en l’esborrany de la Ponència i s’amplia ara a les votacions d’investidura en les quals el candidat no sigui socialista. “Serà obligatòria la consulta a la militància sobre els acords de govern en els quals sigui part el PSOE o sobre el sentit del vot en sessions d’investidura que suposin facilitar el govern a un altre partit polític“, resa el text. L’últim esborrany concreta una altra de les promeses de Sánchez, la d’augmentar el nombre de membres del Comitè Federal triats directament pels militants en cada federació, i que situa ara en un terç” del total, conforme a unes normes que hauran de desenvolupar-se en un reglament posterior. “Un altre terç es triarà pel Congrés Federal i l’últim terç pels corresponents congressos regionals o de nacionalitat”, especifica.

 

També s’ha incorporat a l’últim esborrany de la ponència la proposta del programa de Sánchez perquè la revocació d’un secretari general requereixi la ratificació de les bases. L’inici d’un procés així de censura del líder haurà de ser “motivat i acordat, mitjançant votació secreta, per un mínim del 51% de vots del Comitè Federal o òrgan equiparable a un altre nivell territorial”. Una vegada adoptat l’acord per iniciar el procés, “la remoció” del secretari general “haurà de ser aprovada per la militància i afiliats directes” en una consulta que haurà d’organitzar-se en el termini d’un mes —Sánchez originalment parlava de 15 dies— des de l’acord de censura en el Comitè Federal. D’haver existit una regulació similar, els crítics a Sánchez difícilment haguessin pogut forçar la seva dimissió el passat 1 d’octubre.

Del text de la ponència han desaparegut les crítiques que el programa de Sánchez abocava contra la “extralimitació” de funcions de la qual va fer gala la Gestora que va assumir provisionalment la direcció del partit després de la seva dimissió de l’1 d’octubre passat. L’esborrany incorpora així mateix el sistema de primàries a doble volta per a l’elecció del secretari general federal, autonòmic i provincial i precisa que totes les modificacions estatutàries que s’aprovin en aquest Congrés “seran d’aplicació obligatòria des de la seva aprovació”. No obstant això, dóna a triar la possibilitat que s’apliquin els Estatuts aprovats en el 39 Congrés o les redaccions que estaven vigents amb anterioritat al mateix per a l’elecció de delegats i del secretari general “a nivell autonòmic, de nacionalitat, provincial o insular” als Congressos que se celebrin “immediatament posteriors” al conclave d’aquest cap de setmana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa