El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pedro Sánchez no contempla la demolició de la creu del Valle de los Caídos
  • CA

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, afirma no tenir “cap problema” amb la creu del ‘Valle de los Caídos’, per la qual cosa no contempla ni proposarà la seva demolició. Així ho ha assegurat en una conversa informal amb els periodistes que el van acompanyar a la seva gira iberoamericana, de la qual ha tornat a primera hora d’aquest dissabte. Sánchez considera “injust” que se l’acusi d’haver donat una bandada per renunciar a convertir el ‘Valle de los Caídos’ en un Museu de la Memòria, com proposaven els socialistes. Sota el seu punt de vista, el que ha fet és “madurar” la seva reflexió sobre què fer amb el ‘Valle de los Caídos’, i la seva conclusió és que les restes de Franco han de ser exhumades i traslladades a un altre lloc, atès que no és víctima de la Guerra Civil ni de la dictadura.

 

Sánchez també defensa que les restes del fundador de la Falange Española, José Antonio Primo de Rivera, siguin exhumades. Però no per treure-les del ‘Valle de los Caídos’ -ell sí que va ser afusellat a l’inici de la Guerra Civil- sinó per enterrar-los en un lloc no preeminent del lloc. Avui jeu al costat de Franco, davant l’altar de la Basílica. El president espanyol defensa que el seu govern exhumarà les restes de Franco del ‘Valle de los Caídos’ perquè aquest lloc deixi de ser un lloc d’exaltació del franquisme i reafirma el seu compromís amb la creació d’una Comissió de la Veritat, formada per experts i historiadors, per acordar entre tots una versió de país del que va passar durant la Guerra Civil i el franquisme.

 

Sánchez també aposta per crear un museu de la Memòria Històrica, però en un lloc diferent del ‘Valle de los Caídos’, atès que, pel seu contingut simbòlic, el monument de l’Escorial ha de quedar com a cementiri civil, encara que mantenint la Basílica que regenten uns monjos benedictins. El govern espanyol explica que, quan el decret llei que dona cobertura jurídica a l’exhumació de Franco passi a tramitar-se com a projecte de llei al Congrés dels Diputats, podrà ampliar-se la Llei de Memòria Històrica per incloure altres aspectes que han quedat pendents, com l’exhumació de Primo de Rivera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa