El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pedro Sánchez es tanca en banda: “Quan dic no és no”
  • CA

 

El president del govern espanyol i candidat socialista pel 28-A, Pedro Sánchez, es tanca en banda i es fa el sord davant l’exigència de diàleg que inclogui referèndum que fa l’independentisme. En un míting davant de 600 persones [400 s’han quedat fora] al teatre Blas Infante del barri de Llefià de Badalona, Sánchez ha contestat a les demandes que havia fet pel matí el líder de JxCAT, Jordi Sánchez, en una roda de premsa des de Soto del Real: “He tornat a escoltar que volen el referèndum d’autodeterminació i jo quan dic no és no, ho heu vist”. Sánchez s’ha donat un bany de masses en la seva primera intervenció a la campanya de les generals a Catalunya i des de Badalona ha presentat el PSOE com la “garantia que no hi haurà referèndum, no hi haurà independència i no es trencarà ni la Constitució ni l’Estatut d’autonomia”.

 

Sánchez ha reiterat les acusacions contra els independentistes que ha fet els darrers dies en el sentit que “han enganyat a la societat” i ha afirmat que ells mateixos, en privat, ho admeten. Per això els ha reclamat que “siguin valents i ho diguin” perquè, segons la seva opinió, “el problema de Catalunya no és la independència, sinó la convivència”. El president espanyol, a més, ha traçat un paral·lelisme entre el cas català i el Brexit. “Han situat el poble britànic en un carreró sense sortida i nosaltres no permetrem que aquí es consolidi aquesta fractura, apostarem sempre per la convivència”, ha refermat.

 

Un Sánchez radiant, que sembla que ho tingui tot guanyat, ha dit que pels catalans la proposta és “reivindicar el que els uneix” i aquesta oferta es concreta amb “autogovern, l’Estatut i la Constitució”. El president espanyol ha demanat que el 28-A “sobretot Catalunya ha de donar un pas endavant” perquè es presenta “una gran oportunitat de passar pantalla, de dir als independentistes i a la dreta que per allí no, que Catalunya vol avançar, la política són solucions i no discutir ad eternum”.

 

Pedro Sánchez parla amb militants a Badalona
Pedro Sánchez parla amb militants a Badalona | ACN

 

Davant un escenari incert sobre el que pot esdevenir el 28-A, Sánchez ha demanat el vot pels socialistes per aconseguir el suport necessari per no dependre de ningú. Sánchez ha aixecat el fantasma de la dreta i ha emplaçat els votants a “enviar-los junts a l’oposició” perquè l’Espanya que reivindiquen és “una Espanya en la que només hi caben ells”. En aquest punt, Sánchez ha equiparat la dreta espanyola amb l’independentisme que, a més, ha dit, “volen fora els que no pensen com ells”.

 

Sánchez ha fet una defensa del to moderat perquè ho considera “una forma de viure, no una ideologia”. El PSOE, ha afegit, “representa la bona gent, la que no insulta ni crispa, no espia, ni roba, la que s’encarrega dels seus éssers estimats, perquè la dreta i els independentistes parlen molt de Catalunya i d’Espanya, però s’obliden dels catalans i dels espanyols”.

 

Iceta: “No volem tornar a parlar de tonteries!”

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet una encesa intervenció on ha tornat a aixecar la veu com ha fet en anteriors ocasions: “Cap endavant, no volem retrocedir, no volem perdre drets, no volem crispació, no volem tornar a parlar de tonteries!” Acte seguit ha reivindicat la convivència i el fet de no considerar mai els que pensen diferent com a “enemics”. Per Iceta hi ha discursos “que són la negació de l’ideal democràtic i de convivència” i aquest, ha afegit, “és un altre motiu per dir que no”.

 

En referència implícita a les declaracions de Jordi Sánchez que ha dit que tard o d’hora el PSOE acceptarà un referèndum, Iceta ha dit que “tard o d’hora els independentistes renunciaran a dividir Catalunya: això és el que passarà, un acord sobre l’autogovern i vindran al camí del diàleg i pacte, que ha obert Pedro Sánchez”.

 

A la qüestió territorial també s’hi ha referit la candidat per Barcelona pel 28-A, Meritxell Batet, per afirmar que els socialistes no volen “una Catalunya dividida en dues” i ha emplaçat a “recuperar i refer els grans consensos de país”. Batet ha afirmat que cal blocar els independentistes perquè “no ens construeixin una Catalunya on només hi càpiguen ells perquè som tan catalans com ells i no ens volem sentir estrangers a la nostra terra”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa