El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pedro Sánchez decreta l’estat d’alarma
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decretat l’estat d’alarma. Tal i com ha informat prèviament el El Món, l’aplicarà després que aquest divendres l’Estat espanyol superés els 4.000 casos de coronavirus i arribés ja a la xifra de 120 morts a causa del COVID-19. En una declaració institucional sense preguntes dels periodistes, el cap de l’Executiu a la Moncloa ha dit que aquesta mesura s’allargarà durant 15 dies, que és el màxim de temps que pot estar vigent sense l’aprovació per part del Congrés dels Diputats.

“Estem a la primera fase d’una lluta que s’allargarà setmanes”, ha dit Sánchez, a més de reconèixer que els pronòstics indiquen que la setmana que ve el nombre d’infectats ja superi els 10.000 a tot l’Estat. Ha insistit que cal “evitar el contacte entre persones i l’exposició en espais públics”. També ha enviat un missatge a la població jove, advertint que encara que sigui un virus força inofensiu per aquesta part de la població, poden actuar com a transmissors i complicar greument la salut d’algú vulnerable. “Hem de seguir fil per randa totes les recomanacions”, ha afegit.

Una crisi sanitària és un dels motius pels quals es pot aplicar aquesta mesura. És el segon cop a la història de la democràcia espanyola que s’aplica l’Estat d’alarma. José Luis Rodríguez Zapatero el va aplicar per primera vegada l’any 2010, en plena crisi dels controladors aeris. L’espai aeri espanyol es va tancar durant dos dies.

La mesura preveu limitar la circulació o permanència de persones en determinades hores i llocs, requisar temporalment béns o imposar prestacions personals obligatòries. També intervenir indústries i negocis, a més de limitar o racionar l’ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat. A més, contempla establir les ordres que siguin necessàries per garantir l’abastiment dels mercats i el funcionament dels serveis dels centres de producció de primera necessitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa