El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PDeCAT estudia exportar la fórmula de Barcelona en Comú
  • CA

 

El PDeCAT no dóna per perduda la possibilitat de fer una llista electoral que transcendeixi l’estructura del partit i que s’obri a altres sectors de l’independentisme. No veu possibiitats a la llista única amb ERC, que ho ha descartat i que proclama els seus candidats aquest cap de setmana, però tampoc no tanca la porta a “altres fórmules” que puguin donar amplitud a una llista que, això sí, encapçalaria el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que es troba a Bèlgica amb quatre consellers més. Per tal d’explorar aquestes fórmules, el consell nacional previst per aquest dissabte, en què s’havien de proclamar els candidats escollits per la militància, ha quedat ajornat a dimecres vinent, dia 15, per tenir més marge d’acció: “L’esforç per una candidatura unitària i de País valdrà la pena”, ha piulat la presidenta del Consell Nacional del PDeCAT, Mercè Conesa. 

 

Fonts del PDeCAT han explicat a El Món que l’opció que a hores d’ara és més factible és intentar una fórmula com la que va aplicar Ada Colau a Barcelona amb la candidatura Barcelona en Comú, que tenia al darrere un partit, ICV, que no només aportava una estructura, sinó que cedia els drets adquirits com a partit amb representació i amb espais electorals consolidats, subvencions per fer campanya i tota una cobertura legal derivada del fet de ser un partit polític. “Una fórmula així permet mantenir les sigles del partit, els espais electorals, la participació en els debats i en definitiva, la visibilitat del partit, que en una agrupació d’electors no és possible”. Amb aquesta fórmula, el nom de la qual podria ser Partit Demòcrata-Pacte Demòcratic (PDeCAT-PACTE), nom que ha està registrat, tot i que “es pot canviar perquè hi ha un termini per introduir canvis”, el partit pretén crear una candidatura que “transcendeixi l’estructura del partit”, i per tant, trenqui el sistema de quotes i s’obri “a una base més àmplia de l’independentisme”. 

 

Es tractaria, de fet, de donar un coixí més potent al president de la Generalitat, per tal que aquestes eleccions serveixin també per restituir el president. Fonts del partit no amaguen que seria un cop d’efecte que trastocaria l’estratègia d’ERC de presentar-se per separat. Si ara les enquestes donen al PDeCAT uns resultats molt minsos, per sota dels 20 diputats, i ERC se situa per sobre dels 40, al partit del president Puigdemont consideren que una llista àmplia liderada pel president i els seus consellers podria fins i tot revertir els pronòstics de les enquestes. 

El Govern després de la declaració de la República | Jordi Borràs

 

Amb tot, el PDeCAT també té sobre la taula la possibilitat de sumar-se a la proposta de crear una agrupació d’electors, que aquest matí s’ha presentat amb el nom de “Llista unitària 1 d’octubre”, i que té per objectiu que tots els partits independentistes, i també els Comuns, s’hi sumin per donar compliment a tres punts programàtics: Sobirania, llibertat i procés constituent. De fet, aquesta agrupació d’electors compta amb el suport de persones de l’entorn del PDeCAT i també d’alguns càrrecs del Govern Puigdemont. L’opció està sobre la taula, reconeixen a El Món fonts del partit, però també assenyalen que “té greus inconvenients, com la pèrdua total de visibilitat de les sigles del partit, les subvencions per fer campanya, els espais electorals i la participació den debats als mitjans de comunicació, perquè els candidats s’hi presenten com a electors i no com a representants de partits”. 

 

Sigui com sigui, la decisió final es donarà a conèixer dimecres vinent a tot estirar en aquest consell nacional ajornat. La idea és dedicar aquests dies a recollir suports amplis per a una llista que pugui pivotar al votant de noms del PDeCAT, però amb un pes clar d’altres sectors de la societat que, per primera vegada, trenquin amb l’estructura convencional d’una llista de partit en què es reflecteixen clarament els equilibris de poder dins de les sigles. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa