Pascual Sala nomenat president del TC i el català Eugeni Gay vicepresident

Durant el debat sobre l'Estatut Sala va ser partidari de les posicions menys restrictives amb el text igual que Gay, ambdós del sector "progressista"

Pascual Sala ha estat elegit avui per majoria simple en segona volta president del Tribunal Constitucional (TC) en substitució de María Emilia Casas, que va abandonar la institució el 12 de gener, i de Javier Delgado, president en funcions des d'aleshores. El català Eugeni Gay ha sigut nomenat vicepresident, tot i que ho serà per poc temps, fins que el Congrés dels Diputats nomeni nous membres. Sala és membre del TC des del 2004 i hauria assolit la presidència amb el suport de la majoria dels magistrats del sector progressista, que l'haurien preferit a l'altre candidat a la presidència, el també progressista Manuel Aragón.

Sala va ser un dels magistrats que durant el debat del recurs del PP contra l'Estatut de van votar a favor de les ponències menys restrictives amb el text. Sempre es va alinear amb les tesis del sector progressista al què pertany, i de la mà d'Eugeni Gay va donar suport al text que havia redactat la primera ponent de la sentència, la també progressista Elisa Pérez Vera.

El nou president del TC va votar a favor de part de la sentència sobre l'Estatut que va elaborar la presidenta María Emilia Casas, tot i que en les votacions parcials es va posicionar en contra de la interpretació restrictiva del Preàmbul de l'Estatut (també van votar en contra d'aquest apartat la presidenta del TC i la resta de magistrats progressistes a excepció de Manuel Aragón) que va prosperar gràcies al vot majoritari del sector conservador i del membre díscol del sector progressista Manuel Aragón.

Gay podrà ser vicepresident només durant les setmanes o mesos que restin fins a la renovació de magistrats que està pendent de realitzar-se pel Congrés dels Diputats, ja que el seu mandat va finalitzar el passat 7 de novembre. Aquests condicionants no afecten el nou president.

Perquè la renovació de l'òrgan sigui completa, la cambra baixa encara ha de substituir als magistrats el mandat dels quals va concloure al novembre ---Javier Delgado, Elisa Pérez Vera i el mateix Gay--, així com cobrir la vacant per la defunció en 2008 de Roberto García Calvo.

 
 

Comentaris