Parlon veu "insuficient" la proposta federal del PSC mentre que Iceta la defensa

El document de Granada i la via canadenca, punt de discrepància en el primer cara a cara entre els aspirants a liderar els socialistes catalans

 

El document de Granada sobre la reforma federal i la via canadenca han marcat, per ser-ne discrepants, el primer cara a cara que ha enfrontat l'actual primer secretari del PSC i aspirant a revalidar el càrrec, Miquel Iceta, amb Núria Parlon, que també pugna a les primàries. Al debat de dues hores 'Fòrum Cívic Nou Cicle, Parlon ha qualificat d'"insuficient" el desplegament de la proposta socialista i ha apostat per definir-la i concretar-la als ciutadans. "Per la gent, Granada és una ciutat", ha etzibat Parlon a Iceta. Irònicament, Iceta ha replicat a les queixes de Parlon proposant de fer la proposta "més ambiciosa" si per ara ja no es pot posar en marxa. "Com més definit, més dificultats per negociar, és tècnica negociadora bàsica", ha sentenciat l'actual dirigent socialista. Iceta ha descartat que el PSC pugui recuperar una consulta vinculant. "I per què hem la via canadenca [a la ponència]?", li ha preguntat Parlon moment en què Iceta li ha retret haver defensat el dret a decidir el 2012.

La via canadenca i el desplegament del document de Granada han estat els principals eixos de discussió entre Miquel Iceta i Núria Parlon. Iceta ha posat en valor el text que advoca per la reforma federal –"molts el van voler minimitzar"- mentre que a la seva número 2 li falta concreció i definició. De fet, creu que el primer esforç que han de fer els socialistes és reformular la proposat federal constitucional després de "renunciar al dret a decidir perquè va acabar associat a autodeterminació". "Hem de tenir en breu un pacte amb el PSOE per defensar una proposta per sortir del bloqueig institucional i que pugui ser votada a Catalunya", en contraposició al PPC i a la proposta de l'independentisme per votar només sobre una eventual "situació", la ruptura, i no un nou marc, ha argumentat Parlon. 
 

"El problema no és precisar la proposta, sinó posar-la en marxa, si no arrenca. No m'agrada posar dates perquè contribuïm a enganyar el personal", l'ha advertit Iceta. "Granada està molt bé però és insuficient", li ha reblat Parlon. I irònicament Iceta ha recomanat a la seva rival a les primàries fer la proposta encara "més ambiciosa" si ara ja no pot avançar aritmèticament ni política. "Com més definit, més dificultats per negociar, és tècnica negociadora bàsica", ha reblat Iceta entre aplaudiments. En aquest context, el primer secretari socialista ha recomanat definir la proposta de reforma federal més endavant, en el debat amb totes les forces: "Si no caurem a la trampa: o això o res". 
 

 

En canvi, Parlon ha insistit en la necessitat de desenvolupar Granada amb "elements definitoris" i deixar clar que el PSC té un "model diferenciat" del PP a ulls de la ciutadania. "És insuficient per resoldre el problema, per la gent Granada és una ciutat", ha etzibat. En descartar tots dos la via unilateral, Parlon ha anat més enllà i ha apuntat que arribar a convertir-se ara en "crossa" del PP arran de la crisi al PSOE deriva precisament d'haver "evitat" desenvolupar el document de Granada. "Menys discursos i més política", ha clamat a la part final del debat, en què els dos candidats han endurit el to de les intervencions. "A la gent no se la pot enganyar amb paraules maques", ha afegit Iceta. Ja al darrer tram del debat i preguntat sobre si un referèndum vinculant podria tornar a ser sobre la taula del PSC, Iceta ha respost amb un contundent 'no'. "I per què hem introduït la via canadenca [a la ponència marc del congrés intern]?, li ha preguntat Parlon. Minuts abans Iceta havia assegurat haver plantejat la via canadenca perquè "hi havia companys que parlaven de tornar el dret a decidir", ha dit sense citar noms d'entrada. I ha aprofitat la intervenció de Parlon per retreure-li directament que fos partidària del dret a decidir obertament. "El vaig defensar amb lleialtat perquè el dúiem al programa electoral i no me'n penedeixo", ha sentenciat Parlon. Al seu torn, Iceta ha deixat la via canadenca en pausa fins que "no es verifiqui la proposta de referèndum de consulta federal". Iceta i Parlon s'han enfrontat al primer cara a cara des que va arrencar la campanya electoral de les primàries socialistes aquest divendres. Hi han assistit més de 200 persones. S'ha dut a terme a les Cotxeres Borrell, dins del marc 'Fórum Cívic Nou Cicle' i l'ha moderat la periodista Milagros Pérez Oliva.

 

Comentaris