El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament tomba un moció de Cs que volia tallar les ales a l’independentisme
  • CA

El ple del Parlament ha tombat aquest dijous una moció de Cs que pretenia lligar de mans l’independentisme i posar límits al dret de manifestació, deixant fora d’aquest dret els talls de carreteres o el bloqueig d’infraestructures, tal i com va passar en les darreres protestes contra la sentència del procés.

La diputada taronja Múnia Fernández-Jordan ha estat l’encarregada de presentar la moció, que ha justificat per la “situació límit” a la qual, ha dit, s’ha arribat a Catalunya amb les protestes contra la sentència, que han posat en una posició “demolidora” els Mossos d’Esquadra i la resta de forces de seguretat de l’Estat.

Fernández-Jordan ha denunciat que sembla que aquells que protagonitzen els talls de carreteres tinguin “més drets” que la resta i ha afirmat que la moció de Cs vol “revertir aquesta situació”.

El fet és que Cs no ha tingut molta sort a l’hora d’aconseguir suports pel text, que només ha estat aplaudit pel PP sense fissures i en alguns punts ha comptat amb la complicitat del PSC, que li ha posat alguns peròs.

La socialista Assumpta Escarp ha dit, de fet, que la moció “no aporta res a la gestió de l’ordre públic” i sobretot “res a la convivència”. El PSC troba el text “allunyat” del model socialista i ha lamentat “el llenguatge i la manera de dir les coses” perquè “no facilitat l’acord”.

Per part del PP, Esperanza García ha aplaudit la moció, que ha trobat “apropiada, adient i que respon a les necessitats dels Mossos i de tota la ciutadania de Catalunya”.

En canvi, Marc Parés dels Comuns ha aprofitat per posar en evidència la distància que separa Cs del seu partit: “Tenim una visió molt diferent sobre el que entenem com a ordre públic i també del que entenem com a democràcia”. Parés ha dit, però, que “cal capgirar el model d’ordre públic”.

També en contra de la moció s’ha manifestat Maria Sirvent, de la CUP, que ha identificat que el problema que té Cs és “amb la dissidència política i l’exercici del dret a protest”. Sirvent ha dit a més que el text busca “criminalitzar la capacitat del poble organitzat de transformar l’statu quo”.

Els partits que donen suport al Govern també han donat l’esquena a la moció. Núria Picas, d’ERC, ha acusat Cs de construir una realitat fictícia i de voler “cercar més repressió, limitar més el dret de manifestació i protesta i criminalitzar la gent, persones i col·lectius que porten anys patint atacs a les seves llibertats”. El diputat de JxCAT Ferran Roquer també ha posat el crit al cel per una moció que ha titllat “d’infame” davant l’intent de “criminalització del moviment independentista”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa