El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llum verda a la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat
  • CA

L’executiu de Quim Torra preveu aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2020 el proper 18 de març en una sessió plenària al Parlament, si no hi ha recursos. Al suport dels socis de Govern, JxCAT i ERC, s’hi sumaran els Comuns, clau perquè aquests comptes tirin endavant i substitueixin les diverses pròrrogues pressupostàries des dels darrers pressupostos aprovats el 2017. La CUP, el PSC, el PP i Cs han presentat esmenes a uns comptes que preveuen una despesa corrent dels departaments de 25.113 milions d’euros, i que seran presentats i debatuts en el ple d’aquest dimecres.

Però abans d’aprovar els comptes, el Parlament ha donat llum verda a un decret llei de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària que faci d’impàs. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha volgut remarcar la singularitat d’aquest decret, “perquè tot i la previsió d’aprovar els pressupostos properament –ERC, JxCAT i els Comuns hi donaran suport-, cal un decret llei de pròrroga perquè és el Parlament qui autoritza el Govern a endeutar-se en aquests propers mesos fins que entrin en vigor els nous comptes”. Aragonès ha argumentat que la pròrroga és necessària perquè hi ha deutes “inajornables sobre els compromisos contrets de la Generalitat, com ara venciments de préstecs en mercats financers aquests primers mesos”. El conseller ha remarcat que “no aprovar aquest decret posaria en risc el dia a dia dels ciutadans”, en un clar avís a l’oposició. Aragonès també ha insistit que aquestes setmanes se signarà el sistema de fons de finançament de l’Estat, que requereix d’una norma amb rang de llei que autoritzi la Generalitat a accedir a aquests crèdits.

El decret de necessitats financeres ha estat aprovat amb els vots a favor de JxCAT, ERC, mentre que els Comuns, Cs i el PP s’han abstingut. El PSC i la CUP s’han quedat sols votant-hi en contra. 

En el torn d’intervenció dels grups parlamentaris, Cs ha denunciat que fa una dècada que el Govern no aprova pressupostos a temps, i denuncia que a l’independentisme “ja li va bé no tenir pressupostos, per poder continuar retallant i tapar el seu desgovern”. El partit taronja ha tornat a culpar l’executiu de la “pobresa” a Catalunya i les retallades en sanitat i educació, alhora que “fa augmentar les desigualtats” però “malgasta indecents quantitats de recursos per parlar malament d’Espanya, i per dividir i enfrontar la societat catalana”. Malgrat tot, “per responsabilitat”, Cs s’ha abstingut en la votació perquè no vol que “els funcionaris deixin de cobrar”. 

El vicepresident Aragone?s, al Parlament

El vicepresident Aragone?s, al Parlament. ACN

Per part del PSC, la diputada Alícia Romero ha assegurat que si ara cal convalidar una pròrroga és “perquè el Govern no ha fet la feina, i no l’ha fet en deu anys”. La socialista ha indicat que no entén “com és que vostè -Aragonès- no ha tingut temps de preparar uns pressupostos. I ara sembla que per responsabilitat li aprovem aquest decret perquè vostè no ha fet la feina. Doncs miri, nosaltres no serem responsables”, ha etzibat Romero, després que Cs hagi anunciat l’abstenció per “responsabilitat”. El PSC ha denunciat que “porta 10 anys de pròrroga pressupostària”, i Aragonès, des del seu escó, li ha dit “quina jeta”, o això ha entès Romero, que ha verbalitzat: “Què vol dir, quina jeta?”, tot denunciant que aquest no és un debat tècnic sinó polític. 

Per part dels Comuns, el diputat Lucas Ferro ha demanat responsabilitat, però ha remarcat que l’executiu de Quim Torra “no s’ha pres seriosament la tasca de governar”, i ha assenyalat una enquesta que diu que només l’1,5% dels catalans creuen que el Govern resol els seus problemes. “La funció d’un Govern és governar per resoldre els problemes de la gent, i no les disputes internes entre vostès”, ha dit Ferro, que ha insistit que “és una irresponsabilitat per als catalans no haver aprovat ja els pressupostos, i és injust que es posi en risc la viabilitat dels serveis públics. El país no es mereix un Govern així, i els demanem que es prenguin seriosament el país el que quedi de legislatura”, ha sentenciat. I s’ha adreçat al PSC per dir que és irresponsable vetar el drecret i alhora no votar els pressupostos. 

La CUP, per boca de Maria Sirvent, ha lamentat que Aragonès “només ha decidit governar amb la poca autonomia que li resta al Govern i el Parlament, mentre ens roben la capacitat de decidir”. Sirvent ha recordat que “hi ha necessitats socials inajornables, però aquest Govern fa passar per davant les necessitats dels mercats abans que les necessitats de les persones”. 

El diputat del PP Santi Rodríguez ha recordat que el drecret indica que “algú no ha fet els deures”, perquè els pressupostos arriben tard perquè s’estan negociant o perquè el Govern no aconsegueix suport parlamentari. “Si aquesta legislatura passa a la història serà per la passivitat del Govern per aprovar pressupostos, i quan diuen que els aprovaran, anuncien eleccions”, ha remarcat el popular. 

El Ple del Paralment (PARLAMENT DE CATALUNYA)

ERC ha defensat que el drecret servirà per “garantir el mentestant” de la Generalitat, i ha instat la resta de grups parlamentaris a “permetre que el país continuï funcionant malgrat les eleccions i les divisions polítiques”. I finalment, JxCAT ha recordat que el tràmit pressupostari es pot allargar uns mesos, i que és imprescindible tenir autorització per endeutar-se davant de deutes imminents, alhora que ha denunciat que l’Estat no pagarà l’IVA aquest any. “Hem de continuar reclamant allò que ens pertoca als catalans”, ha denunciat JxCAT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa