El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament es conjura per aturar el malbaratament alimentari
  • CA

El Parlament ha aprovat la llei sobre la reducció del malbaratament alimentari, que té com a objectiu prevenir les pèrdues alimentàries. Aquesta llei, la primera a Europa que implica directament tots els agents de la cadena alimentària, ha aconseguit “el suport unànime de tots els grups parlamentaris” segons ha afirmat Raúl Moreno, el diputat relator de la llei, del PSC. 

La nova llei estableix l’obligació per als restaurants de facilitar al consumidor que s’endugui els aliments que no hagi consumit així com d’informar d’aquesta possibilitat a la carta o al menú. El diputat del grup socialista Raúl Moreno ha destacat que “aquesta no és la llei dels tuppers” i ha recordat que “necessitem que les lleis acompanyin el canvi en la nostra manera de consumir”.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, anualment es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments i un 58% d’aquestes pèrdues es produeix a les llars. En aquest sentit, des del grup socialista han advertit que “produïm i comprem molt més del que podem consumir”.

Vidal Aragonès, del subgrup parlamentari CUP, ha denunciat que “no és de rebut que tinguem clàusules comercials que generen excedents alimentaris per interessos econòmics” i ha explicat que “no hem d’actuar únicament envers els efectes que el malbaratament provoca, sinó en relació amb la causa”.

“Aquesta és una llei que ens interpel·la a tots per assolir els objectius que tenim com a país”, ha assegurat Montserrat Fornells, presidenta de la comissió de treball, afers socials i famílies del Parlament. 

La diputada dels comuns Concepción Abellán ha lloat els beneficis de l’espigolament, la recollida de fruites i verdures descartades pel circuit comercial per qüestions estètiques, excedents de producció o descens de vendes.

Malgrat que tots els grups han arribat a un acord, la diputada de Ciutadans Carmen de Rivera s’ha mostrat escèptica amb els resultats d’aquesta llei: “A la pràctica temem que la llei tindrà poca efectivitat real”. Tot i així, la diputada taronja ha recalcat que “és una llei necessària que ha de servir d’instrument per posar les bases a la fi d’aquest problema global”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa