El Parlament s'aixeca contra el "cop d'Estat" de la JEC

Els partits independentistes aconsegueixen aprovar una proposta de resolució per "blindar" el president de la Generalitat i rebutjar la inhabilitació

Els partits independentistes han aconseguit aquest dissabte donar una resposta unitària a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Ho han fet a través d'una proposta de resolució conjunta aprovada en el ple urgent que es va convocar ahir per sortir en defensa de les institucions catalanes davant el que es qualifica d'intent de "cop d'Estat" de la Junta Electoral Central (JEC). El debat, però, ha tornat a posar en evidència les distàncies que hi ha entre els partits independentistes pel que fa a la gestió del moment. Malgrat tot, les diferents forces polítiques s'han posat d'acord per sortir plegats a defensar la caracassa d'una sobirania que consideren amenaçada per un Estat espanyol que no té cap mena de complexos per utilitzar instruments extrapolítics per intentar deixar fora de joc els seus oponents.

Contundent ha estat la intervenció de la diputada de JxCAT, Gemma Geis, per defensar la proposta de resolució conjunta contra la inhabilitació, una decisió de la JEC que ha qualificat de “cop d’Estat” i “atemptat contra la democràcia”. Geis ha assegurat que aquest ple d’urgència havia de servir per “dir ben alt i clar que a Catalunya manen els catalans i les catalanes, no manen les togues, el rei, el 155, la JEC, sinó els catalans i catalanes amb el seus vots”. Els junters consideren que “la qüestió va de democràcia” davant d’un Estat espanyol que “es troba en clara regressió democràtica” i es fa necessari “defensar la dignitat de la presidència de la Generalitat, no és un dia per posar-se de perfil”. Geis ha subratllat la disposició de JxCAT de “plantar-se” per “protegir la màxima institució del país”. JxCAT ha rebutjat la proposta de resolució del PSC en entendre que el text no està plantejat en els termes correctes. En canvi, els junters sí han donat suport a alguns punts de la proposta dels Comuns.

ERC ha defensat la proposta de resolució conjunta com una manera de “demostrar que la democràcia sempre guanya” davant de la “causa contra l’independentisme” que, segons ha dit la portaveu republicana, Marta Vilalta, ha iniciat l’Estat espanyol. Els republicans han refusat la resolució de la JEC contra Torra i han defensat dels partits independentistes de treballar per tal d’aconseguir la independència de Catalunya i construir una república catalana independent. Per això Vilalta ha recalcat que és necessari exigir “la fi de la repressió” i que hi hagi un “reconeixement de l’autodeterminació”, dos factors que “ens ha de permetre accedir plegats a que puguem votar sobre el futur polític del país”.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta (Europa Press)

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta (Europa Press)

La portaveu republicana ha reiterat que és necessari donar un impuls a l’acord nacional per “seguir fent camí conjuntament” cap a la república. Ara bé, ha remarcat Vilalta, “ho hem de fer parlant amb tothom”, explicitant així la idea d’ERC d’eixamplar la base. Els republicans han votat a favor de gairebé la totalitat de la proposta de resolució dels Comuns (menys el punt en què s’afirma que el govern d’esquerres a Espanya desbloquejarà el conflicte polític). En canvi, ERC s’ha negat a donar suport a la proposta del PSC, “no perquè hi estem d’acord, sinó perquè és insuficient, no han passat la prova del cotó”, ha argumentat Vilalta.

La CUP renya els socis de Govern

La diputada de la CUP, Natàlia Sánchez, ha defensat la proposta de resolució a contracor perquè suposa “defensar el president d’un Govern que no ha estat a l’alçada”. Malgrat tot, però, “estem aquí i no ens posem de perfil davant la repressió”, ha dit Sánchez. Els cupaires han volgut posar de manifest que tapant-se el nas la seva opció ha estat la d’anar de la mà dels altres partits independentistes en el text que serveix per plantar cara a la resolució de la JEC. De totes maneres, la cupaire ha aprofitat per enviar retrets als dos socis de Govern, “dues forces polítiques en constant pugna per l’hegemonia electoral del país, confonent-lo amb el partit”. Refusar la inhabilitació de Torra a través d’una proposta de resolució és una gest “de mínims” per la CUP davant d’un Estat “al qual li agrada mostrar el poder de forma arrogant amb una causa general contra l’independentisme”. Les propostes dels socialistes i els Comuns han estat rebutjades pels anticapitalistes. Al PSC Sánchez li ha recriminat que surti ara a defensar les institucions quan hi ha possibles afectacions pel seus interessos. Tant al PSC i als Comuns Sánchez els ha recriminat que han presentat resolucions que “obvien dos anys de presó i exili”.

Granados recol·loca el PSC

Eva Granados, del PSC (Europa Press)

Eva Granados, del PSC (Europa Press)

Per la banda unionista, ha obert el foc del debat de les propostes de resolució el PSC. La seva portaveu, Eva Granados, que es creix en aquestes intervencions, ha recol·locat els socialistes en una mena de zona verda entre els “nacionalistes espanyols” i “l’independentisme català”. De fet, els ha unit sota el lema “quan pitjor, millor”. En aquesta línia,  Granados, ha defensat la seva proposta de resolució que insta a la presidència del Parlament a presentar el preceptiu recurs a la decisió de la JEC d’inhabilitar el president Quim Torra davant el Tribunal Suprem. Un recurs que hauria d’incloure mesures cautelars de suspensió de resolució de la JEC. Els socialistes s’han vantat de ser el partit que “defensa les institucions”. Fins i tot, Granados ha volgut argüir aquesta distinció amb la bel·ligerància que va mostrar el ple de 6 i 7 de setembre de 2017. “Nosaltres no volem alimentar l’estratègia independentista d’enfortir el president sinó de les institucions de Catalunya”, ha afegit. “No podem fer dependre la presidència de la Generalitat d’una resolució, una mica de rigor”, ha conclòs.

 

Els Comuns estiren les orelles a JxCAT

Susanna Segovia, dels Comuns, ha estat l’encarregada de defensar la proposta de resolució en suport de la presidència de la Generalitat. Segòvia s’ha mantingut ferma en remarcar que Torra és “el president de la Generalitat, malgrat el que diguin des de Ciutadans”. La portaveu dels Comuns ha presentat una resolució de nou punts on s’hi afirma que la JEC s’ha “extralimitat” i que no pot inhabilitar ni al president Torra ni a Oriol Junqueras. Segovia també ha retret el discurs de JxCAT carregant pel pacte entre PSOE i ERC. “Així només s’arriba al grup mitx”, ha ironitzat. “A vegades va bé tenir aliances a la resta de l’Estat”, li ha recordat.

Roldán, el vestit de CDR i el blanqueig del PSC

La portaveu de Cs, Lorena Roldán (Europa Press)

La portaveu de Cs, Lorena Roldán (Europa Press)

Lorena Roldán no ha decebut als seus incondicionals. S’ha enfilat al faristol rondinant perquè no s’ha admès a tràmit una proposta de resolució que han presentat sobre la seguretat als parcs infantils. Una maniobra de filibusterisme parlamentari que no ha reexit. Roldan ha acusat a Torra d’estimar-se més el “vestit de CDR” que el de president. També l’ha inculpat d’animar a la gent que “atemoreixi els catalans i cremi contenidors”. De fet, li ha reclamat a Torra que no es queixi de la inhabilitació perquè “ja estava avisat”. La portaveu unionista ha criticat el plenari que ha titllat de “míting” i de “frau”. Però part de la seva intervenció i ha disparat contra el PSC. Roldán ha afirmat que els socialistes “amb la seva resolució han deslegitimat la Junta Electoral Central”. En aquest sentit, ha assegurat que els socialistes “blanquegen” l’estratègia independentista. “Hem de pagar tots els catalans la xuleria de Torra”, els hi ha etzibat per remarcar que la resolució dels socialistes prega que la Mesa del Parlament recorri la decisió de la JEC. Sense sopreses han anunciat que no votarien cap dels documents.

El PP també carrega contra el PSC

Santi Rodríguez, del PP, ha estat veterà quan s’ha enfilat al faristol. Primer, ha brandat la resolució que han proposat els populars sobre els barracons escolars i que el ple no ha acceptat. “Vostès només volen debatre sobre els seus problemes”, ha indicat com a pròleg de la seva intervenció. En un to asserenat, Rodríguez ha avalat que la JEC pugui treure actes de diputats de la mateixa manera que les atorga. “Ratificar Torra només té un valor simbòlic”, ha subratllat i ha constatat que el president de la Generalitat no està per sobre de ningú davant un Tribunal. El portaveu popular també ha retret que es consideri en les resolucions a Carles Puigdemont i Toni Comin com eurodiputats. “Doncs que tornin les actes de diputats al Parlament perquè són incompatibles”, ha replicat. També ha criticat que les resolucions reclamin amnisties i dret a l’autodeterminació, quan ni l’ordenament jurídic els reconeix. Rodríguez també s’ha ficat amb el PSC i la seva entesa amb ERC. “No tot s’hi val per governar a qualsevol preu”, ha conclòs. El subgrup popular ha votat contra totes les resolucions. 

 

Comentaris