El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El pare i la parella de Junqueras registren l’habeas corpus per la seva detenció il·legal
  • CA

 

El pare de l’Oriol Junqueras, Artur, i la seva parella Neus Bramona, han registrat aquest matí als jutjats de Manresa -partit judicial de la presó de Lledoners- la petició d’habeas corpus per la seva detenció il·legal. Els familiars, acompanyats del secretari d’Organització d’ERC, Isaac Peraire, han instat aquest procediment extraordinari després de la decisió  d’ahir de la Sala II i Sala IV del Tribunal Suprem de mantenir la inhabilitació del líder d’ERC com eurodiputat malgrat la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que li reconeixia la immunitat.

 

En el text, al que ha tingut accés El Món, els familiars entenen que la situació de presó de Junqueras s’encabeix com a susceptible d’aplicació d’habeas corpus. En el sentit que és un mecanisme de control judicial de la detenció irregular en origen, així com també d’aquelles situacions que, originàriament legals, es mantenen o prorroguen il·legalment o tenen lloc en condicions il·legals”, tal i com recull jurisprudència del Tribunal Constitucional.

 

“Espero que podrem corregir aquesta injustícia que ens estan fent”, ha comentat a la sortida, Artur Junqueras. “L’esperança no l’hem perdut mai”, remarcava a la sortida del jutjat de Guàrdia on  també advertia de l’obertura d’altres camins i recursos judicials. “Farem les passes que facin falta, som d’una terra que ens deien resistents i aquest alies encara el tenim”, ha assenyalat.

 

El pare de l’exvicepresident no ha estat sol, l’han acompanyat un centenar de persones amb cartells on s’hi llegia “Independència” i “amnistia”, entre les que s’hi comptava, el primer tinent d’alcalde de Manresa, Marc Aloy; la senadora d’ERC, Mirella Cortés i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps. La jutgessa de Guàrdia ha ordenat als Mossos fer fora la premsa de les instal·lacions judicials.

 

Un recurs dur

 

L’escrit de petició de l’habeas corpus, que la jutgessa haurà de ressoldre en 24 hores, es basa en què els familiars entenen que Junqueras és objecte d’una “retenció a presó d’un eurodiputat electe, immune”. Una situació que “contravè el Dret de la Unió (que té primacia sobre l’ordenament nacional, així segons STC de 30 de gener de 2017) i la jurisprudència del TJUE, amb vulneració dels seus drets i els de tots els catalans que van votar-lo com a eurodiputat, il·licitud que només pot ser reparada mitjançant l’alliberament que es reclama”.

 

En el mateix sentit, s’afirma que “l’internament de l’Oriol Junqueras a la presó de Lledoners és, a dia d’avui, contrari a la legalitat o il·lícit (articles 1.a i 1.b LOHC) i atempta no només contra el dret a la llibertat deambulatòria (17 CE) sinó contra el dret a la representació política (23 CE) i al procés amb totes les garanties (24 CE), tots ells drets fonamentals (article 1.d LOHC)”.

 

Per aquests motius reclamen que “s’acordi l’alliberament del Sr. Oriol Junqueras Vies ja que la seva retenció a presó és contrària al Protocol d’Immunitats de la Unió Europea tal i com ha estat declarat per la Sentència del TJUE de 19 de desembre passat, sent que en tal situació es restringeixen els seus drets a la llibertat personal, a la representació política i a un procés amb totes les garanties”.

habeas1

L’escrit amb els motius per demanar l’habeas corpus de Junqueras

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa