El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Paluzié alerta: “Cal desobediència institucional”
  • CA
Elisenda Paluzie, en un moment de la seva intervenció a la UCE

Elisenda Paluzie, en un moment de la seva intervenció a la UCE

 

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, està disposada a que l’entitat civil sigui el tàbac del cavall adormit del procés. Si ahir advertia que amb mobilitzacions no n’hi ha prou, aquesta tarda ha reivindicat la unilateralitat i ha definit la via de diàleg com “no realista”. En un debat amb altres entitats sobiranistes dels Països Catalans, celebrat aquesta tarda a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (El Conflent).

 

Paluzie ha criticat la reducció a un 9% de la població que defensa la via unilateral del darrer baròmetre d’Opinió del Centre d’Estudis d’Opinió. “Si em pregunten si prefereixo un referèndum acordat o la via unilateral, sempre diré és millor una via negociada; un procés d’independència negociat sempre és millor que no pas unilateral; però la via del diàleg no és realista”, ha argüit. En aquest sentit, Paluzie insisteix que reduir a un 9% els “unilateralistes” no és rigorós perquè la gran majoria, tot i apostar la possibilitat de la unilateralitat, reconeixerien que és millor la via negociada però aquesta és poc realista perquè l’Estat “ni reconeix com a subjecte polític Catalunya”.

 

“La unilateralitat no és una insurrecció perquè nosaltres tenim una legitimitat i sobirania que rau en un parlament”, ha reblat. “Encara no han prohibit votar partits independentistes, tenim majories democràtiques en parlament democràtic”. “El Primer d’Octubre va ser unilateral”, ha reivindicat, “perquè l’Estat no tenia voluntat d’acordar-lo, amb una majoria del Parlament al darrera, i la força que li donava que fos organitzat pel Govern en donar-li oficialitat”.

 

“Allò que no podia fer el Govern per la repressió ho feia el moviment popular”, ha remarcat. “Si l’1-O hi va haver desobediència civil i institucional, la independència l’haurem de fer amb les dues”, ha constatat. Per arribar a la independència cal la desobediència civil i institucional”, ha subratllat. Una estratègia que uniria les tres potes del que fins ara ha estat la infanteria independentista: majories parlamentàries, un Govern “embrió d’un executiu d’una República” i i la mobilització popular de la societat civil organitzada”. La tesi de Paluzie es complementa amb la “confrontació democràtica” que ahir va plantejar a la UCE el president Quim Torra i que ERC no acaba de comprar perquè considera que és “ridícul” el paper que poden fer les institucions davant el poder de l’Estat.

 

 

La presidenta de l’ANC està convençuda que a l’Octubre de 2017 l’independentisme “perd força i la recupera l’Estat”. “Estem en una etapa de transició que ja dura dos anys, en què s’ha gestionat el dol de la repressió i que ha desdibuixat el futur polític”, ha reblat. L’errada de principi, per Paluzie, seria que l’independentisme va pensar que el referèndum seria l’eina per negociar amb l’Estat”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa