El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Paloma Román, politòloga: “Es parla molt de diàleg, però encara no ha començat”
  • CA

 

Paloma Román (Madrid, 1956) és directora de l’Escuela de Gobierno de la universitat Complutense de Madrid. Com a docent està especialment dedicada a la política comparada i els sistemes polítics, i és especialista en Mediació i Negociació, així com membre de l’Instituto Complutense de Mediación y Gestión de Conflictos (IMEDIA). En aquesta entrevista, Román analitza l’auge de l’extrema dreta a Espanya i desgrana els motius de la pujada del PSOE que vaticinen totes les enquestes. Opina que un govern d’esquerres “aproparia” una solució política al conflicte català però avisa que “els vençuts no es quedarien callats, perquè el tema de Catalunya és el seu lema de govern”.

 

A què creu que es deuen els bons resultats que totes les enquestes atorguen al PSOE?

A dues coses, bàsicament. La primera, a la necessitat del país d’aconseguir una majoria més estable, a diferència del que ha passat en els últims tres anys. I, la segona, a la rendibilitat dels mesos que ha estat Pedro Sánchez al capdavant del govern.

 

I pensa que pot ser també una reacció a l’aparició de VOX?

També influeix, sí, perquè el mes de desembre la gent li va veure les orelles al llop, amb els resultats que VOX va treure a Andalusia. Això ha afavorit el fet de fer una aposta per una forma política coneguda que està distanciada de l’extrema dreta.

 

Les enquestes també diuen que el PSOE podria agafar una part dels vots a Podemos.

Crec que això té a veure, com deia abans, amb la necessitat de tenir un govern estable. Però també hi ha una certa decepció amb Podemos perquè hi ha hagut baralles internes que la gent no ha entès gaire. No entenen com una força emergent i nova ha caigut en els mateixos paranys que els altres. I s’acaba imposant el vell conegut de la política espanyola del vot útil.

 

Creu que un govern d’esquerres possibilitaria una solució política al conflicte català?

L’aproparia. Però cal tenir en compte que els vençuts no es quedarien callats, perquè el tema de Catalunya és el seu lema de govern. No pararien fins a boicotejar qualsevol iniciativa.

 

De fet, ja va passar alguna cosa semblant, amb la figura del relator…

Sí, Pedro Sánchez es va haver d’enfrontar al seu propi partit. Hi ha moltes sensibilitats dins del PSOE, però se suposa que ara hi ha un líder fort i indiscutible, que vol plantejar el diàleg, dins de la Constitució. També és important, després dels resultats de diumenge, saber si les altres veus que hi ha al PSOE pugen de to o emmudeixen.

 

Un referèndum podria ser una bona sortida al conflicte?

Bàsicament cal dialogar. La solució ha de ser pactada entre les dues parts. No es pot excloure res. El manual més bàsic de situacions de conflicte diu que no pots portar cap línia vermella, per cap de les dues bandes. Es parla de solucionar el conflicte amb diàleg però el cert és que no el coneixem. No hem après a dialogar. Apareixen temes que les dues parts exclouen. Es parla de diàleg, però encara no ha començat.

 

Quin perill té un partit com VOX per a la democràcia?

Immens. El seu discurs és molt antic, de regressió, de tornar al passat, i d’eliminació de drets. I també parlen de temes precipitadament, criden més al vot fet amb l’estómac que amb el cap. Ens ha costat molt durant els últims 40 anys que el cap es posés a lloc perquè ara vinguin uns agitadors que les poques propostes que fan són de retrocés. És per espantar-se, com a ciutadà. I ni t’explico com a ciutadana!

 

Quin creu que és el moviment social que més s’enfronta a VOX?

VOX té dos tipus de posició. Una, la de les esquerres. I l’altra, la de les pròpies dretes, que els volen fer fora. Aquesta és una oposició més utilitarista, que no està funcionant bé com a oposició perquè el que estan aconseguint les dretes és radicalitzar-se per fer-los fora i quedar-se ells. El que estan fent, al final, és adoptant el discurs de VOX.

 

El politòleg Jaime Pastor ens deia fa uns dies en una entrevista que el feminisme era un dels moviments que més clarament s’enfronta a VOX.

Sí, és normal perquè és un dels objectius de VOX. Fins i tot dones conservadores es van posar les mans al cap quan VOX va parlar sobre la Llei de Violència de Gènere. El moviment feminista és un dimoni per a VOX, i per això el feminisme repudia aquest discurs.

 

Creu que el Judici al Procés influirà en el resultat de les eleccions?

S’hi influeix crec que serà en els votants catalans. Els primers dies de judici eren una cosa, però ara ja s’ha normalitzat tot i el to és diferent. Ha disminuït el nivell d’expectació.

 

Com veu el fet que s’estiguin impulsant referèndums sobre la monarquia a les universitats espanyoles?

Ho veig lògic. És una pregunta que està oberta en la societat espanyola. Què hem de fer, el que s’ha fet tots els anys anteriors, mirar cap a un altre costat? La universitat ha de ser una avantguarda de la societat, i el debat està obert.

 

Vostè pensa que Espanya no va aconseguir fer una Transició efectiva?

Una transició efectiva no s’aconsegueix mai, però nosaltres vivíem en una situació de por, i la transició relativament pacífica dels anys 70 i 80 era un èxit incontestable. I no és així, té parts d’ombra, com tots els processos. Això ha fet que els últims temps miréssim cap enrere i hem vist que no brillava tot tan com ens semblava. Però és el camí que hem recorregut, i no hi podem renunciar. Cal assumir-lo i millorar el futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa