El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Palau de la Generalitat, una bomba de rellotgeria
  • CA

El finíssim fil que sosté el Govern s’ha esquinçat una mica més aquest dilluns al Parlament de Catalunya. ERC i JxCAT han airejat públicament la manca d’unitat davant dels atacs de la JEC i del Suprem, que han aconseguit posar contra les cordes d’independentisme i precipitar una trencadissa que a hores d’ara sembla insalvable entre tots dos socis. A primera hora del matí, el secretari general del Parlament anunciava que retirava l’escó al president Torra, una decisió administrativa que JxCAT no accepta però que ERC considera inevitable. I a partir d’aquí, les posicions de tots dos grups s’han anat distanciant fins a escenificar a l’hemicicle un torcebraç que trasllada tota la pressió al Palau de la Generalitat. JxCAT es nega a fer renunciar a l’escó el president Torra, i ERC li demana que se n’aparti temporalment per garantir la validesa de les votacions a la cambra. Malgrat que han estat negociant tot el cap de setmana i fins minuts abans de començar el ple, no hi ha hagut acord. A l’hemicicle, el president Torra ha pres la paraula per denunciar el desemparament de la cambra liderada per ERC, i alhora el president Torrent li ha recordat que si vota, posa en perill el Parlament i les lleis més importants del Govern.

sergi sabria?, president del grup d'ERC. JORDI BORRA?S

sergi sabria?, president del grup d’ERC. JORDI BORRA?S

I aquí els pressupostos de la Generalitat són clau per entendre per què els republicans consideren que el president Torra ha de renunciar temporalment a votar. Són la llei estrella del vicepresident Aragonès, pactats, a més, amb els Comuns, i si el president participés de la votació, serien impugnats. Però per a JxCAT els pressupostos estan en un segon pla, per darrere del respecte als drets del president Torra com a diputat. “Si no podem garantir els drets de torra, com podem garantir l’estabilitat del Govern, els pressupostos i que es trobi una solució política?”, es pregunta el vicepresident primer de la Mesa i diputat de JxCAT, Josep Costa, que ha avisat que el fet de no defensar els drets polítics de Torra pot tenir “conseqüències indesitjades”. Si bé ni Costa ni Batet no han volgut parlar explícitament d’eleccions, tampoc no han pogut negar que la legislatura entrarà en via morta si, com ha quedat palès en el ple d’aquest dilluns, no es troba una solució que permeti a Torra mantenir el seu escó.

Després, ERC ha tornat el dard als junters, alertant que una “desobediència estèril” del president Torra posa en perill la legislatura. ERC considerarà una “traïció al país i a tots els ciutadans” que no s’aprovin els pressupostos de la Generalitat al Parlament, una circumstància que a parer dels republicans es pot produir si JxCAT s’enroca en “simbolismes sense cap efecte real”.

Albert Batet, portaveu de JxCAT

Albert Batet, portaveu de JxCAT. JORDI BORRÀS

El clima preelectoral és més que evident. De fet, tant ERC com JxCAT admeten públicament que la legislatura està tocada, i si bé tots dos fan referència als efectes de la repressió de l’Estat, tant als faristols com als passadissos la relació entre els dos socis de Govern està ja molt enverinada. Amb el president Torra apartat del seu escó, fonts de la presidència no descarten un avançament electoral. Fins i tot hi ha qui apunta que l’anunci es podria produir abans de dimecres, dia en què el vicepresident Aragonès ha de remetre al Parlament el projecte de pressupostos, validat prèviament pel Consell de Govern, que se celebra aquesta setmana dimecres, perquè aquest dimarts compareixen els presos polítics a la Comissió d’Investigació del 155.

El president del Parlament, Roger Torrent | JORDI BORRA?S

Un avançament electoral podria beneficiar JxCAT. Amb la figura del president Torra apartat com a diputat, i sobretot, amb el president Puigdemont amb veu a l’Europarlament i amb un gran acte a Perpinyà el proper 29 de febrer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa