El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Overbooking de rescats de muntanya
  • CA

 

 

Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest cap de setmana en diversos rescats de muntanya arreu del territori català. Una de les actuacions que ha mobilitzat més efectius ha estat aquest dissabte, en el rescat d’una espeleòloga ferida a més de 70 metres de profunditat en un avenc del Montsec. La dona, de 32 anys, es va fracturar el cap de l’húmer a l’interior del Graller del Boixeguer, a Àger (Noguera). L’avís de l’accident es va donar a un quart de dues del migdia i es van mobilitzar una vintena de bombers, entre els quals membres del Grup d’Actuacions Especials (GRAE).

Els efectius van haver de superar un recorregut interior de 100 metres –amb un pou vertical de 70 metres de profunditat-, rampes i passatges complexos per arribar fins a l’afectada, que va ser rescatada sobre les vuit del vespre, set hores després de l’avís de l’accident. Seguidament va ser evacuada en helicòpter a l’Hospital de Tremp. 

 

Per la seva banda, aquest diumenge, a les vuit del matí, els Bombers eren alertats que una senderista de 29 anys s’havia fet mal al genoll a la zona de l’estany de Saburó, a la Vall Fosca. Com a conseqüència d’això, es va activar l’helicòpter amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) que l’han rescatat i traslladat fins a l’heliport de Tírvia, on posteriorment s’ha fet el transfer amb una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) fins a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp. 

 

També avui diumenge, poc abans de les onze del matí els Bombers rebien l’avís que una senderista de 42 anys que s’havia fet mal al turmell mentre caminava prop de l’ermita de Sant Miquel de Cavallera, a Camprodon. L’helicòpter amb els GRAE ha accedit fins al lloc on es trobava la persona ferida, l’ha immobilitzat i l’ha evacuat en helicòpter fins a l’helisuperfície d’Olot. Una ambulància del SEM l’ha evacuat menys greu fins a l’Hospital d’Olot, per possible fractura de turmell.

 

Dissabte al migdia, , i amb pocs minuts de diferència (a les 13.56 hores i a les 14.04 hores), els Bombers van ser alertats de dos excursionistes que s’havien accidentat a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). En el primer cas, una dona de 52 anys que va caure al camí entre el refugi de Ventosa i el Contraix, i patia una luxació a l’espatlla. 

 

A més, un home de 40 anys va ser atès perquè s’havia fet un tall a la cama prop del refugi d’Estany Llong. Va treballar l’helicòpter amb els GRAE i van traslladar els ferits a l’Hospital de Vielha.

 

Un altre dels serveis de muntanya en què van treballar dissabte els Bombers de la Generalitat és el rescat d’un home de 57 anys que va caure mentre feia ràpel en una zona de difícil accés, al final de la cresta de la Clusa, a Castell de l’Areny (Berguedà). Va ser evacuat també amb l’helicòpter de Bombers a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa amb una possible fractura de tíbia. L’avís es va rebre pocs minuts abans de les quatre de la tarda.

 

Finalment, els Bombers també van rescatar una dona de 37 anys al Baix Pallars que havia caigut prop del refugi de Cuberes i que havia patit possible fractura de tíbia i peroné. Efectius GRAE amb l’helicópter van traslladar la dona a l’Hospital Comarcal del Pallars per una possible fractura de tíbia i peroné. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa