Otegi viatja a Ginebra per signar l'acord d'EH Bildu i ERC per al 28-A

Ambdues formacions es comprometen a mantenir una "unitat d'acció" en el Congrés i al Senat després de les eleccions generals

 

 

 

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, signaran aquest divendres a Ginebra (Suïssa) l'acord estratègic aconseguit entre les seves formacions per a actuar de forma coordinada en les Corts Generals després de les eleccions del 28 d'abril. Per a subscriure el document, Otegi viatjarà a Ginebra, on Rovira resideix des de març de l'any passat després d'haver estat requerida pel Tribunal Suprem en la causa del 'procés'. El líder de la coalició sobiranista basca estarà acompanyat dels caps de llista d'aquesta formació per Guipúscoa i Navarra, MertxeAizpurua i Bel Pozueta, respectivament. Al costat de Rovira, hi haurà la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, i el fins ara diputat Joan Tardà.

 

 

L'acord estratègic s'havia tancat el passat el 25 de març per les forces polítiques catalana i basca a Bilbao, on es va desplaçar el candidat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, per a presentar-lo amb el cap de llista d'EH Bildu per Bizkaia, Oskar Matute, i Aizpurua. Davant la impossibilitat del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, de poder signar l'acord, en estar empresonat a la presó de Lledoners, el coordinador de la coalició sobiranista basca es desplaçarà a Ginebra per a formalitzar-ho amb la número dos del partit català.

 

 

Mitjançant aquest document, totes dues formacions es comprometen a mantenir una "unitat d'acció" en el Congrés i al Senat després de les eleccions generals, amb la finalitat de "multiplicar" la seva influència, amb un programa de mínims que inclou el dret d'autodeterminació per a les "nacions" basca i catalana, "l'excarceració dels presos polítics, i una agenda social de canvi profund que posi fi a la desigualtat i fre al poder del poder econòmic que s'imposa sobre el poder polític".

 

 

D'aquesta forma, consideren que aquesta aliança és "la millor manera de fer front a la involució democràtica que viu l'Estat espanyol", i pot suposar "el blindatge de la supervivència dels pobles" català i basc. L'acord estratègic, que està obert a la possibilitat que se sumin altres forces sobiranistes, com a BNG, pretén "desenvolupar de manera acordada iniciatives de caràcter institucional i de masses", i contribuir, "de manera conjunta, a crear espais de col·laboració amb altres nacions sense estat europees".

 

 

De cara a les eleccions al Parlament de la UE del 26 de maig, EH Bildu, ERC i el Bloc Nacionalista Galego concorren en una candidatura conjunta sota la denominació de 'Ara Repúbliques', amb Junqueras com a cap de llista, i Pernando Barrena com a número dos.

 

Comentaris