El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ortega: “El Memorial Democràtic no té les hores comptades”
  • CA

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha volgut deixar clar en la seva compareixença en comissió d’afers institucionals al Parlament de Catalunya, que “amb el nou govern el Memorial Democràtic no té les hores comptades” com anunciaven alguns partits de l’oposició, ara bé, segons la pròpia vicepresidenta, “en aquesta vida tot és millorable”.

“Aquest govern és un fort defensor de la memòria democràtica i per això la defensarem de forma oberta, plural i científica”, ha reafirmat Ortega. I ha afegit en clara elusió a Iniciativa: “perquè la memòria és de tots i no és patrimoni de ningú”.

Recordant que també forma part d’un partit perseguit, Ortega (UDC) també ha assegurat que l’obligació del govern “és memorar la memòria d’aquells que van patir l’exili i la persecució tant per part dels republicans com dels franquistes”.

I és que CiU considera el Memorial Democràtic “com el Memorial Democràtic de Catalunya” i, per això, buscarà que “sigui un lloc de trobada i no d’enfrontament”.

L’edifici de Via Laietana

Per altra banda, la vicepresidenta del govern també ha volgut deixar clar en sessió parlamentària que la clausura de la seu del Memorial Democràtic a Via Laietana “no té cap altra motivació que la tècnica i la seguretat” ja que ha estat a instància d’un requeriment de l’Ajuntament de Barcelona. “Qualsevol altra insinuació es fonamenta en un priori ideològic”, ha etzibat a ICV-EUiA.

I per demostrar l’interès del govern per mantenir aquesta seu ha informat que mentre no s’adeqüi l’edifici el Museu d’Història de Catalunya acollirà les activitats que si feien.

ICV indignada

Les paraules de la vicepresidenta no han agradat als ICV-EUiA. El portaveu d’aquest grup en aquesta comissió, Jaume Bosch, ha demanat a Ortega que es comprometi a garantir “una seu estable al Memorial Democràtic i a nomenar un nou director”. I ha criticat la decisió de reduir de 40 a 10 persones l’equip d’aquest departament.

Bosch ha acusat Ortega d’actuar “amb opacitat i falta de respecte al Memorial” i ha negat que l’anterior govern no respectés les víctimes de les dues bandes de la Guerra Civil. I, en aquesta línia, ha assegurat que el document de “l’Ajuntament de Barcelona no ordena el tancament de la seu de Via Laietana” sinó que insta la Generalitat “a arreglar els aparells d’aire condicionat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa