El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’oposició critica el Govern i l’acusa de prioritzar la independència durant la pandèmia
  • CA

Els grups parlamentaris de Cs, PSC-Units, CatECP i el PPC han criticat aquest dimecres el “to” del Govern durant el ple monogràfic sobre la gestió de la covid-19. Des de Ciutadans han lamentat que s’hagi prioritzat el procés en lloc d’exhibir un major compromís amb la lluita contra la pandèmia. Els socialistes han lamentat que JxCat i ERC hagin intentat aprofitar “l’oportunitat” durant la crisi sanitària per guanyar els “arguments” amb posicionaments independentistes. Els comuns han dit que l’executiu català “exagera” i “menteix” quan diu que el govern espanyol ha aplicat un 155 sanitari a Catalunya. JxCat ha lamentat que la “repressió” hagi continuat durant la pandèmia i ERC ha apostat per establir els “fonaments” de la república.

El president del grup de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat que el Govern hagi expressat suport a la “república”, a la “divisió” i al procés independentista en lloc d’exhibir major compromís en la lluita contra la covid-19. Segons Carrizosa, JxCat i ERC han mantingut la política “contra Espanya”. El diputat ha lamentat que el Govern no hagi “congelat” el procés i els ha demanat un “gest” quan es modifiquin els pressupostos i que, per exemple, redueixin un 25% el pressupost de les delegacions del Govern a l’exterior. El diputat de la formació liberal ha dit que quan Cs governi Catalunya també reivindicaran a l’Estat les necessitats financeres del país però que ho faran amb un altre “to”.

El president del grup del PSC-Units, Miquel Iceta, ha coincidit amb Cs en criticar el “to” del Govern amb les reivindicacions cap al govern espanyol. En concret, Iceta ha lamentat que hagin volgut aprofitar l'”oportunitat” de la Covid-19 per “guanyar” els arguments amb independentisme. El socialista ha emplaçat el Govern a aclarir en què s’han gastat els recursos addicionals en la lluita contra la pandèmia. El primer secretari del PSC ha animat el president de la Generalitat, Quim Torra, a liderar un pacte per la salut i la reactivació.

La líder dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, ha dit que es “menteix” i “s’exagera” quan es diu que el govern espanyol ha aplicat un 155 sanitari. “No cal treure les coses de context”, ha apuntat. També ha afegit que la reconstrucció no es pot afrontar amb un rescat que portarà a més “endeutament” i “polítiques d’austeritat”. Finalment ha dit que la pandèmia no ha cohesionat el Govern i que està en “fracturat”.

Carles Riera (CUP) ha dit que “pidolar” recursos a l’Estat o endeutament a la Unió Europea no és el camí que s’ha de seguir per reconstuir i que cal aplicar recursos al gran capital, grans fortunes i a la banca. El cupaire ha apostat per generar recursos des de la pròpia sobirania. També ha tornat a posar en dubte la utilitat de la taula de diàleg i ha dit que és necessària la “confrontació”. “No hi ha cap solució per enlloc més. És perdre el temps”, ha sentenciat.

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha lamentat que s’hagi apujat l’impost per les estades turístiques i el de successions coincidint amb la pandèmia. També ha criticat que el Govern vulgui assistir a la taula de diàleg per plantejar l’autodeterminació i no problemes de finançament que afecten “tota” la ciutadania.

D’altra banda, Marta Vilalta (ERC) ha avalat la gestió del Govern i ha insistit que la fase de reconstrucció ha de ser una oportunitat per construir els “fonaments” de la república catalana i ha dit que la gestió que ha fet l’Estat del coronavirus ha estat “ineficaç”. El president del grup de JxCat, Albert Batet, ha elogiat la tasca del Govern i ha dit que va ser “solvent”, “va donar la cara” i va generar confiança a la ciutadania. Ha criticat que el govern espanyol hagi mantingut la “repressió” tractant de forma “injusta” els “presos polítics”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa